Економіка

По новій методиці розрахунку заборгованості різниці в тарифах Житомир отримає майже 93 млн грн компенсації з держбюджету, - Сухомлин

14 October 2022, 15:46

Уряд змінив методику розрахунку заборгованості з різниці в тарифах, і Житомир отримає не 17 млн грн, а майже 93 млн грн компенсації з держбюджету.

Про це на позачерговому засіданні міськвиконкому 14 жовтня повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Три дні тому Кабінет міністрів все ж затвердив методику, яка враховує трансферти з місцевих бюджетів, тому величезна їм за це подяка. Це справедливо, коли міста вкладають (кошти в комунальні підприємства) і Уряд це все враховує. Для розуміння: по першій методиці нам би зарахували приблизно 17 мільйонів гривень, а по другій – майже 93 мільйони гривень. Це економія міського бюджету просто величезна», - пояснив Сергій Сухомлин.

Пресслужба Міністерства розвитку громад та територій інформувала, що під час засідання 12 жовтня Кабінет міністрів вніс зміни до Методики визначення заборгованості з різниці в тарифах, за якою підприємства мають розрахувати обсяги заборгованості з різниці в тарифах, що підлягають компенсації з Державного бюджету.

«Компенсація заборгованості з різниці в тарифах – це один з елементів забезпечення фінансової спроможності підприємств теплопостачання в період опалювального сезону 2022/2023 рр., здійснення ними розрахунків за природний газ. Отримання компенсації дозволить підприємствам погасити борги за спожиті енергоносії. Таке важливе рішення Уряду спрямоване не лише на підтримку теплопостачальних підприємств, а й на забезпечення отримання безперебійних послуг споживачами», - зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

За словами міністра, Уряд пішов назустріч органам місцевого самоврядування і передбачив норму, яка дозволяє не зменшувати обсяг різниці в тарифах для тих підприємств, які отримували підтримку з місцевих бюджетів. Це дуже важливе рішення, яке об’єднує нас у ці непрості часи та дозволяє спільними зусиллями підтримувати житлово-комунальну галузь.

Зміни до Методики передбачають:

перенесення дати врегулювання заборгованості з різниці в тарифах для підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення та встановлення нових періодів для розрахунку різниці в тарифах;

визначення можливості розрахунку заборгованості з різниці в тарифах для таких категорій споживачів, як «релігійні організації» та «інші споживачі»;

визначення умов розрахунку обсягу заборгованості з різниці в тарифах у випадку отримання підприємством трансфертів із державного бюджету чи місцевого бюджету для фінансування витрат, які безпосередньо пов’язані з операційною (основною) діяльністю суб’єкта господарювання;

особливості розрахунку фактичних витрат суб’єктів господарювання, що виробляють теплову енергію комбінованим способом.

Нагадаємо, на сесії 2 вересня 2022 року міська рада погодила КП «Житомиртеплокомуненерго» укладання договорів про реструктуризацію заборгованості за спожитий природний газ з акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» на загальну суму 213 млн 704 тис. грн та виділили підприємству з міського бюджету поворотну фінансову допомогу у розмірі 50 млн грн на погашення заборгованості за газ.

Як повідомляв Житомир.info, на засіданні Уряду 29 квітня 2022 року ухвалили рішення не підвищувати ціни на газ для населення та критично важливих підприємств. 29 липня 2022 року Верховна рада проголосувала за мораторій на підвищення цін на газ і тепло під час воєнного стану та пів року після нього.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком КМУ тариф Сухомлин Мінрегіон КП бюджет 
Матеріали по темі