Місто

Мер почув житомирян: хоче звернутись до російських пропагандистів, щоб обміняти пам’ятник Пушкіну на наших полонених

10 November 2022, 14:01

Надвечір 9 листопада мер Житомира через соцмережу звернувся до містян із закликом обговорити долю пам’ятника Пушкіну, що стоїть у середмісті. Зокрема, обміняти його на українських військовополонених чи віддати до музею. За менш як добу, по обіді 10 листопада, допис зібрав понад 4 тисячі коментарів.

«Кількість коментарів була приблизно 4,5 тисячі. З них 98% - 99% за те, щоб цей пам’ятник віддати росіянам в обмін на наших хлопців. Навіть, якби вони запропонували одного нашого військового за цей пам’ятник, я вважаю, що це було б абсолютно правильним рішенням», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Міський голова не приховує, аби втілити задумане, знадобиться чимало зусиль.

«Я розумію, наскільки це складно, але ми зробимо публічне звернення до російських пропагандистів. Вони не один раз у своїх програмах згадували Житомир, вони знали, що є Житомир. Вони показували, як танк наш знімаємо, вони показували, як ми починаємо будувати сміттєпереробний завод і багато іншого. Ми зробимо публічне звернення до пропагандистів і у них буде вибір, чи піти на це, і тоді ми отримаємо наших військових, чи публічно відмовитися від Пушкіна. Якщо росія відмовляється від Пушкіна - це теж непогано», - говорить Сергій Сухомлин.

Коментарі під дописом знаходять відображення й у відповідях опитаних нами житомирян.

«Здати його і обміняти на наших воїнів. Думаю, це буде найкращий варіант», - коментує Аліна.

«Прибирати, бо ця людина ніколи не була у Житомирі, ніякого відношення не має. Ось такі мікропам’ятники нас лишають пов’язаними з росією. Зараз іде війна і ці кінці потрібно обрізати повністю», - відповідає Дмитро.

«Можна десь в музей, не в центрі міста», - ділиться Оксана.

Замість Пушкіна пропонує: «Пам’ятник нашим героям».

Втім, з-поміж опитаних є і ті, хто проти демонтажу пам’ятника.

«Навіщо, Пушкін є Пушкін. Ви що? Навіщо прибирати? Прекрасний поет, яка різниця, на якій мові він писав. Я от російською говорю і мене теж потрібно прибрати?», - каже Лариса.

В українському місті не має бути жодного російського сліду, - зауважує мер Житомира. Тому пам’ятник Пушкіну таки приберуть. Однак, про конкретні терміни, коли це станеться, говорити не береться.

«Не буду нічого казати. Найближчим часом. Ми повинні прибрати цю мітку російської імперії, якою вона мітила свої території. Рішення вже прийняте, але потрібно це зробити цивілізовано. По документах цей пам’ятник - це національна пам’ятка і тут є процедурні моменти», - пояснює Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Коли пам’ятник приберуть наразі хоч і невідомо, проте у міськраді вже пригледіли місце, де він опиниться опісля демонтажу.

«У нас було багато ідей куди його передавати. Не хотілося б, щоб Пушкін переїхав в Український дім. Тому, поки що КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» буде відповідати за зберігання Пушкіна», - сказав Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 9 листопада мер Житомира запропонував містянам визначити долю пам’ятника Пушкіну: здати в музей чи обміняти на наших полонених.

Як повідомляв Житомир.info, в квітні 2022 року Сергій Сухомлин заявляв, що тільки через міський референдум треба вирішувати демонтувати чи залишити пам’ятник Пушкіну в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник Пушкін демонтаж Сухомлин музей 
Матеріали по темі