ДОПОМОГА

Лікування за кордоном: у МОЗ пояснили, як онкохворим чи травмованим українцям подати запит на медичну евакуацію

28 November 2022, 11:47

Міністерство охорони здоров’я 28 листопада пояснило, як онкохворим чи травмованим українцям подати заявку на лікування за кордоном.

«Якщо ви чи рідна вам людина постраждали та потребуєте медичної евакуації, ви можете подати відповідний запит. До закордонних клінік транспортують насамперед дітей та дорослих зі складними мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, дітей з онкологічною патологією, а також людей із захворюваннями, які потребують комплексного спеціалізованого лікування», – йдеться у повідомленні.

Подати запит можна двома способами:

1.Через сімейного лікаря.

• Сімейний чи лікуючий лікар стаціонару ухвалює рішення про необхідність направлення пацієнта на лікування за кордон та інформує про це обласного координатора з медичної евакуації.

• Обласний координатор опрацьовує запит та передає його до команди медичної евакуації в МОЗ.

• МОЗ верифікує дані, інформує пацієнта про маршрут медичної евакуації та, за згоди пацієнта, надсилає відповідний запит до системи екстреного реагування Єврокомісії та чекає пропозиції від лікарень з країн-членів Європейського Союзу, куди можуть перенаправити пацієнта.

• Коли відповідний медичний заклад у країнах-партнерах знайдено, узгоджуються питання щодо транспортування пацієнта.

2.Через те, що багато людей втратили звʼязок із сімейними лікарями, МОЗ передбачило альтернативний спосіб подачі заявки на медичну евакуацію — через онлайн-форму.

Для цього на сайті Міністерства в розділі «Громадянам» (https://moz.gov.ua/opituvannja) необхідно самостійно заповнити відповідну заявку. Далі МОЗ верифікує всі дані та перевірить інформацію, після чого вам дадуть зворотний зв'язок.

Зазвичай підготовка пацієнта триває від 3-4 днів до 2 тижнів. Однак кожен випадок медичної евакуації вимагає окремого підходу.

У МОЗ нагадують, що евакуація для українських пацієнтів — БЕЗОПЛАТНА.

Нагадаємо, 21 квітня 2022 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило алгоритм медичної евакуації українців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ евакуація медична евакуація  
Матеріали по темі