Влада

В Україні з 1 грудня починається оформлення документів для підтвердження статусу УБД, - Міноборони

30 November 2022, 17:22

З 1 грудня 2022 року розпочнеться процес оформлення документів для підтвердження статусу учасника бойових дій.

Про це 29 листопада повідомила пресслужба Міністерства оборони України.

«Міністерством юстиції України здійснено державну реєстрацію Наказу Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 «Про затвердження Положення про комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, учасниками війни та вирішення спірних питань щодо зарахування окремих періодів служби до вислуги років та Інструкції про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків «Ветеран війни – учасник бойових дій» та листів талонів на право одержання ветеранами війни проїзних квитків з 50% знижкою їх вартості. Згідно з наказом, у Міноборони, ЗСУ, ГУР МО та ДССТ формуються та починають роботу Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій військовослужбовців Збройних Сил України, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за умови виконання ними особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань, проведення розвідувальних заходів, зокрема які отримали поранення, контузії, каліцтва», - йдеться у повідомленні.

Надання статусу учасника бойових дій відбуватиметься відповідно до алгоритму.

Міністр оборони Олексій Резніков попросив воїнів врахувати деякі моменти:

Перше. Усі, хто має підстави, отримають статус УБД та відповідні соціальні гарантії. Не треба хвилюватись, нікого не забудуть і не загублять. Міністерство оборони відпрацює у синергії з іншими відомствами, насамперед, з нашими колегами з Міністерства ветеранів.

Друге. За 9 місяців активної фази війни у нас нараховуються сотні тисяч учасників бойових дій. Обробка такого масиву документів потребуватиме певного часу. Ми будемо робити усе можливе, щоб цей час був максимально коротким. Але прошу всіх бути готовими і ставитись з розумінням, що доведеться якийсь період чекати.

Третє. Міністерством оборони розроблено алгоритм отримання статусу УБД. Він оприлюднений на офіційних ресурсах Міноборони. Наразі він також доводиться до виконання у військах.

Отримати статус УБД можна трьома способами:

за зверненням командира частини, який централізовано подає документи на підлеглих військовослужбовців;

за особистим зверненням військовослужбовця, який самостійно збирає документи та подає їх до відповідної комісії;

за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

«У разі виникнення запитань, ви завжди можете звернутися на «гарячу лінію» Міноборони. Додам, що підготовка необхідних документів та забезпечення соціальних гарантій нашим воїнам – це обов’язок держави. Міністерство оборони у межах компетенції його виконає. Водночас процес надання статусу УБД буде контролюватися, щоб не допустити появи фейкових ветеранів, які героїчно «обороняли котли» у глибокому тилу. Це насамперед питання поваги до справжніх героїв, які боронять Україну, ризикуючи життям», - наголосив міністр оборони.

Нагадаємо, у вересні перший заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун розповідав про соціальні гарантії, якими можуть скористатися учасники бойових дій і члени їхніх родин, а також сім’ї полеглих Захисників і Захисниць, та передбачену з 1 січня 2023 року одноразову грошову допомогу особам, які мають особливі заслуги перед Україною.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МО військовий УБД Резніков  
Матеріали по темі