Події

В Житомирській області СБУ виявила на об’єктах УПЦ методички кремля, молитви за росію та переписку з московським патріархом

14 December 2022, 19:59

Служба безпеки України завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах Овруцько-Коростенської єпархії Української православної церкви (Московського патріархату) на півночі Житомирщини.

Про це ввечері 14 грудня повідомило управління СБУ в Житомирській області.

«Співробітники СБУ спільно з Національною поліцією і Національною гвардією у присутності представників церкви оглянули території та приміщення Кафедрального собору Різдва Христового (м.Коростень), двох соборів, Свято-Василівського жіночого монастиря та Єпархіального управління у Овручі. Загалом здійснено перевірку майже двох десятків культових споруд, а також близько 40 осіб, які перебували на території релігійних об’єктів. Зокрема, під час перевірки комп’ютерних терміналів виявлено підтверджувальні матеріали, які свідчать про активну електронну комунікацію керівництва єпархії із московською патріархією і безпосередньо кирилом (гундяєвим), що не переривалася і після повномасштабного вторгнення окупантів в Україну», - йдеться у повідомленні.

На території єпархії виявлено велику кількість прокремлівської релігійної та монархічної літератури, тексти молитов «за отчізну нашу, за расію», а також «методички» московського патріархату про те, як саме слід називати і трактувати факт функціонування Православної церкви України – як нібито «засновану грішними людьми».

Крім того, серед знайденого співробітниками СБУ – молитовні списки архієреїв, «о здравии» яких потрібно молитися клірикам. Продовжував очолювати ці списки т.зв. «святєйший патріарх кіріл» – незважаючи на офіційне рішення припинити традиційні «поминання» його імені на всіх богослужіннях у всіх храмах.

Під час відпрацювання мобільних терміналів, якими користуються у тому числі й священики, встановлено їхні зв’язки з абонентами-громадянами рф. Наразі ці контакти перевіряються оперативниками СБУ.

Спільна слідчо-оперативна група вилучила виявлені матеріали для їх подальшого скерування на експертне дослідження. За його результатами прийматиметься рішення про остаточну кваліфікацію.

Безпекові заходи проводили співробітники Управління СБ України в Житомирській області спільно з Національною поліцією та Національною гвардією України.

Нагадаємо, 8 грудня співробітники СБУ, Нацполіції і Нацгвардії разом із представниками релігійних громад перевіряли територію та приміщення Чоповицького Афонської ікони Божої матері жіночого ставропігійного монастиря, Казанської ікони Божої матері чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і Скиту цього монастиря на честь преподобного Сілуана Афонського на Коростенщині. Під час перевірки на території чоловічого монастиря та скиту виявлено чоловіків з різних регіонів України – спортивної статури та з кримінальним минулим, під час відпрацювання мобільних терміналів, якими вони користуються, встановлено контакти із абонентами з території рб та рф.

Як повідомляв Житомир.info, 2 грудня 2022 року співробітники Служби безпеки України проводили контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Житомирській області. Зокрема: у Свято-Анастасіївському ставропігійному жіночому монастирі (м.Житомир), скиті Свято-Анастасіївського ставропігійного жіночого монастиря (Житомирський район), скиті Іверської ікони Божої Матері Чоповичського Афонського ікони Божої Матері жіночого ставропігійного монастиря (Житомирський район). За результатами безпекових заходів у Свято-Анастасіївському ставропігійному жіночому монастирі та двох Скитах на Житомирщині виявлено осіб, які перебувають на зв’язку з громадянами рф.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ  УПЦ  монастир  церква  МП  Коростень  Овруч 
Матеріали по темі