Місто

З січня житомиряни на 30% більше платитимуть за воду, а її якість може покращитися лише через рік

30 December 2022, 13:07

В новому році житомирянам доведеться більше платити за воду: з 1 січня 2023 року ціна зросте майже на 30%.

«За результатами опрацьованих матеріалів, відповідних цін на ринку і планів роботи на 2023 рік Національна комісія встановила для КП «Житомирводоканал» тариф з ПДВ на воду –23,15 грн, а тариф на стоки – 25,20 грн. Разом прогнозується тариф з 1 січня 2023 року – 48,35 грн», - говорить директор КП «Житомирводоканал» Роман Ілик.

Від редакції: в проєкті постанови НКРЕКП про нові тарифи «Житомирводоканала» передбачалося, що з 1 січня 2023 року до 30 червня 2023 року включно водопостачання буде 23,86 грн за 1 куб. м, а водовідведення – 26,56 грн за 1 куб. м, тобто тариф за кубометр води мав бути 50,4 грн (зростання на 34%). Озвучені керівником водоканалу нові тарифи передбачають збільшення тарифу на 28,8%

За словами директора комунального підприємства, на зростання тарифу вплинуло одразу кілька чинників.

«Чому таке різке підняття? Тому що почалася війна, внаслідок військових дій, збройної агресії відбулася інфляція в країні, значно подешевшала гривня, значно подорожчали паливно-мастильні матеріали. Для всіх промислових підприємств електроенергія подорожчала більш ніж в 1,5 раза. Я особисто бачу проблематику в тарифі у Житомирі – це повернення коштів Світовому банку і тариф на водовідведення. Тому що, якщо по тарифу водопостачання ми знаходимося десь посередині між водоканалами по Україні, то по тарифу на водовідведення ми займаємо перше місце. Проблематика у тому, що ми єдині серед обласних водоканалів в Україні, де є двоє каналізаційних очисних споруд. Це вдвічі більше обслуговуючого персоналу, більші витрати на електроенергію більше витрати на інші речі», - пояснює Роман Ілик.

Водночас очікувати, що якість води зміниться найближчим часом не варто. Директор водоканалу прогнозує, що через рік житомиряни таки отримають покращення: саме до того часу планують завершити реконструкцію очисних споруд.

«Якість води зміниться в кінці 2023 року. З 15 січня 2023 року підрядник відновлює роботи на каналізаційних очисних спорудах ОСК-2. А от з підрядником по водопровідних очисних спорудах насправді є проблема, тому що він хоче більше коштів ніж ми бачимо світова інфляція, ми вважаємо це не правильним. Зараз ми знаходимося на завершальній стадії. Я планую, що до кінця січня ми також підпишемо додаткову угоду, і з лютого відновляться роботи по водопровідних очисних спорудах. Якщо так складень, то до кінця 2023 Житомир отримає сучасні нові водопровідні очисні споруди та сучасні очисні споруди каналізації ОСК-2», - сказав директор КП «Житомирводоканал».

ВАЖЛИВО: 30 грудня о 14:00 водоканал оприлюднив повідомлення, що НКРЕКП скасувало свою постанову про підвищення тарифів з 1 січня 2023 року.

Нагадаємо, що 27 грудня 2022 року відбулося засідання Національної комісії, на якому прийняли постанови про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення. Цього ж дня в інтерв’ю мер Житомира Сергій Сухомлин заявив, що буде спілкуватися з депутатами міської ради, щоб не допустити такого значного підвищення тарифів.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 січня 2022 року в Житомирі зросли тарифи на водопостачання та водовідведення: вартість 1 куб.м води збільшилася на 27% і становила 37,53 грн (з ПДВ). 29 липня 2022 року Верховна рада проголосувала за мораторій на підвищення цін на газ і тепло під час воєнного стану та пів року після нього, водопостачання цей мораторій не стосується. Але на засіданні Уряду 29 квітня рекомендували місцевим органам влади залишити тарифи на теплопостачання, водопостачання та водовідведення такими, які були станом на 24 лютого 2022 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал тариф Ілик очисні споруди  
Матеріали по темі