Політика

Столиця Естонії передала громадам Житомирщини генератори, інвертори та подовжувачі

4 January 2023, 16:16

Генератор, подовжувачі, інвертор - такі «теплі подарунки» напередодні отримали вісім громад Житомирщини від міста Таллінна. І це лише невелика частина від того, що прибуде в громади області згодом, – зауважує мер естонської столиці Міхаїл Килварт.

«Це частина, яку передає Таллінн, а згодом надійдуть іще генератори.

Це будуть близько 60 генераторів різної потужності. На їхню закупівлю Асоціації муніципалітетів Естонії вдалось зібрати близько 250 тис. євро».

Голови громад не натішаться подарунками, бо ж завдяки генераторам, в умовах блекауту, зможуть забезпечити безперебійну роботу соціальної сфери.

«Коли ворог сьогодні обстрілює нашу інфраструктуру, ми можемо залишитися в будь-який день без живлення. Маючи такі генератори ми зможемо забезпечувати електроенергією наші котельні, пункти незламності. При такій потужності ми можемо і якийсь комп’ютерний клас запустити, діти зможуть продовжувати своє навчання», – ділиться голова Олевської міської ради Сергій Лисицький.


«Ці генератори дадуть можливість нашим закладам соціальної сфери, пунктам незламності вистояти, як би ворог не намагався знищити нашу державу, народ, інфраструктуру. Коли є такі друзі – ми непереможні», – додає голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк.

Досягнути дієвих, а головне – практичних рішень вдалось завдяки перемовинам і злагодженій роботі групи з міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою, яку очолює нардеп Арсеній Пушкаренко.

«Де б ми сьогодні не були із нашими гостями, бачимо на всіх об’єктах генератори, запаси води – ті реалії в яких ми сьогодні перебуваємо. Ми розуміємо, що до кінця війни у нас буде дефіцит електроенергії, бо ворог продовжує завдавати удари по енергетичні інфраструктурі. Тому, на жаль, генератори і відповідне обладнання, іще довгий час буде актуальне для наших міст.

Разом із тим, перебуваючи у Новоборівській територіальній громаді Арсеній Пушкаренко разом із естонською делегацією відвідали тутешній центр адміністративних послуг та амбулаторію. Які попри війну продовжують удосконалюватися і працювати на користь громади. Втім, особливу повагу, зізнається мер Таллінна Міхаїл Килварт, заслуговують вчителі, які навчають і виховують молоде покоління українців.

«Найбільше вражає сміливість людей, які відповідають за освітній процес, що він триває. Так, трагедія в тому, що діди змушені бачити війну, але ви не здаєтесь, ви продовжуєте навчання і це головне».

Саме завдяки тому, аби українці мали світле майбутнє, і варто примножувати допомогу, залучаючи якомога більше міжнародних партнерів, – наостанок підсумовує Арсеній Пушкаренко.

«Я радий, що у нас вибудовувалися співпраця з Естонською Республікою не тільки вертикально – держава державі, а і горизонтально. Естонські міста, містечка допомагають нашому регіону. І це приклад для інших держав, для інших місцевих самоврядувань, як потрібно працювати і допомагати».

Нагадаємо, 3 січня 2023 року мер Таллінна особисто передав Житомиру автобуси та вручив подарунки учням зруйнованого ліцею.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Естонія генератор інвертор подовжувач Пушкаренко Килварт  
Матеріали по темі