Місто

Мер Таллінна особисто передав Житомиру автобуси та вручив подарунки учням зруйнованого ліцею

3 January 2023, 16:00

Чергова допомога від Естонії. Цього разу 20 автобусів отримав Житомир, 14 з них вже прибули у місто, а 6 ще в дорозі.

Мер Таллінна Міхаїл Килварт особисто прибув до Житомира для передачі автобусів. За його словами, всі вони у гарному стані, ще кілька тижнів тому їздили вулицями естонської столиці.

«Ми використовували ці автобуси на вулицях Талліна. Це відносно нові автобуси, їм не більше 10 років. Всі вони у хорошому стані», - сказав мер Таллінна Міхаїл Килварт.

Після технічного обстеження та реєстрації автобуси працюватимуть на міських маршрутах.

«Ці автобуси будуть використовуватися на маршрутах. По деяких маршрутах замінять тролейбус. Бачимо так звані «гармошки», – це автобуси великої місткості, які будуть використовуватися на великих маршрутах, Богунія та Крошня. У часи пік саме вони мають забезпечити перевезення пасажирів», - сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Народний депутат України Арсеній Пушкаренко очолює делегацію, яка веде перемовини з Естонією. За його словами, саме завдяки естонським партнерам на Житомирщині вдається відбудовувати те, що зруйнувала росія.

«Йде будівництво дитячого садочку в Овручу. Попередньо, якщо все буде нормально з безпековою складовою, то до 1 червня його відкриють. Міст у Малині, вже йде реконструкція і протягом цього року буде здійснена. На черзі музична школа у центрі Малина, яка була пошкоджена авіаударом» – сказав народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Також Арсеній Пушкаренко додав, що вважає за потрібним зробити безкоштовним проїзд в автобусах, які передала Естонія.

«22 автобуси торік Уряд Естонії передав Житомирській області, сьогодні обслуговують громади на безоплатній основі. Ми говоримо про спортивні та музичні школи, перевезення дітей, тому що громади передали 96 автобусів на потреби ЗСУ. Тому я виступив з ініціативою до Сергія Сухомлина, щоб естонські автобуси були безкоштовні на маршрутах Житомира, оскільки це є допомога нашої дружньої країни нашого партнерського міста», - додав Арсеній Пушкаренко.

Будівлю 25 ліцею російська ракета перетворила на руїни, але єдине, що їй вдалося зруйнувати – це стіни. Бо незламний дух та жагу до знать у дітей не відібрати. Це побачив і мер Талліна, тому учням-відмінникам подарував планшети.

«Будь-яка допомога нашому ліцею може допомогти. Я навчаюся на дистанційній формі, тому для мене це вкрай важливо мати такі важливі речі, щоб продовжувати своє навчання», - ділиться учениця ліцею №25 Софія Легенька.

Мера Талліна зацікавив Пункт незламності, куди містяни приходять погрітися, підзарядити гаджети та скористатись інтернетом. Для потреб містян естонці передали допомогу: спальні мішки, ковдри та смаколики.

«Ми розуміємо, що Естонії потрібно підготуватися до різних критичних ситуацій. Сьогодні український народ бореться за власну свободу, але вони борються і за нас», - сказав мер Таллінна Міхаїл Килварт.

У рамках візиту до Житомира естонська делегація завітала до «Житомирської політехніки», а також в будинок дитини, де привітали малечу зі світами.

Нагадаємо, 14 грудня у Житомирі Естонська Республіка передала Україні 26 автобусів фірми Iveco Irisbus Crossway для відновлення транспортного сполучення.

30 жовтня Естонія передала громадам Житомирської області другу партію автобусів: Олевщина отримала автобус Iveco Irisbus.

24 вересня стало відомо, що Естонія подарує Житомирській області 12 автобусів Iveco Irisbus, які раніше обслуговували пасажирські регулярні лінії в Естонії. Також на початку вересня була інформація, що влада Естонії виділила 2 млн євро на будівництво нового дитячого садочку в Овручі та збирається долучитися до відбудови розбомбленого мосту в Малині за формулою фінансування 50х50 – частину грошей виділить Естонія, частину – з держбюджету.

27 вересня пресслужба парламенту інформувала, що на потреби громад Житомирської області передали перші автобуси з Естонії.

Як повідомляв Житомир.info, Естонія стала першою країною, яка взялася допомогти Житомирщині з ліквідацією наслідків ворожих обстрілів, її Урядова комісія на початку травня 2022 року розпочала свою роботу в області з визначення об’єктів, відбудову яких вони профінансують. В липні з’явилася інформація, що влада Естонії збирається побудувати модульний дитячий садок в місті Овруч Житомирської області, яке постраждало від російських бомбардувань. Нардеп Арсеній Пушкаренко 1 вересня розповідав, що в Житомирській області наприкінці вересня планують провести великий форум з відновлення, запросивши на нього представників 50 іноземних посольств.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Естонія автобус Пушкаренко Міхаїл Килварт Сухомлин 
Матеріали по темі