Місто

У Житомирі понад 400 об’єктів постраждали від російських обстрілів, близько сотні з них уже відновлені

26 January 2023, 17:46

У Житомирі понад 400 об’єктів пошкоджені російськими обстрілами. 14 закладів освіти, 7 закладів охорони здоров'я, фізкультурно-оздоровчий комплекс, церква, а ще підприємства, адмінбудівлі та котельні. Але переважна кількість – це домівки людей.

«За часи повномасштабного вторгнення рф у Житомирі налічуються 402 постраждалих об'єктів. У нас постраждалих 302 об'єкти житлового фонду. Серед житлових є 2 багатоквартирних будинків, які повністю зруйновані й 17 приватних», - говорить заступник начальника управління житлового господарства Андрій Оніщенко.

Відновили близько сотні будинків - вставили вікна, заміни двері поремонтували дах. Скільки на це витратили грошей у міській раді не коментують, пояснюють: роботи фінансують через обласну військову адміністрацію.

«Відновлювальні роботи виконуються за рахунок коштів державної субвенції. Отримувач, замовник цих робіт і розпорядник коштів – це департамент регіонального розвитку (Житомирської ОВА). Станом на початок року 102 об'єкти із житлового фонду виконані роботи по відновленню. Можна поділити на такі види робіт: відновлення, заміна вікон, виконані роботи по ремонту покрівель, частково фасадів. Роботи продовжують. На 30% об'єктах житлового фонду роботи відновлювальні здійснені», - сказав заступник начальника управління житлового господарства Андрій Оніщенко.

Якщо у будинку є пошкодження через російський авіаудар і людина самостійно його усунула, то зараз компенсації немає. Тому в управлінні житлового господарства радять мати підтверджуючі документи на майбутнє.

«У власника мають бути документи: акти виконаних робіт, чеки. Коли буде питання компенсації, то на підставі тих документів власник буде розраховувати на відшкодування суми. Але про це ми будемо говорити лише після того, коли будуть прийняті відповідні нормативні документи, закон про компенсацію», - сказав Андрій Оніщенко.

За інформацією департаменту соціальної політики, у 2022 році з міського бюджету виділили 1 млн 874 тисячі грн на щомісячну виплату для оренди житомирянам, які втратили житло через агресію рф. Зокрема, допомогу отримали 54 родини.

У міській раді зазначають: про забезпечення постійним житлом зараз мова не йде.

«Зараз говоримо, що власники, які втратили житло, проживають в інших квартирах, які винаймають. Щодо будівництва нового житла, є ділянка у північно-західному районі Маликова, там планується будівництво», - сказав заступник начальника управління житлового господарства Андрій Оніщенко.

Також в управлінні житлового господарства зазначають, що є благодійні організації, які допомагають житомирянам відремонтувати те, що зруйнувала росія.

«Наприклад, «Карітас», ми надали інформацію, якою володіємо. Минулого року вони надали допомогу майже 70 домоволодінням. Їх фахівці виходять на житловий будинок або квартиру і оцінюють. Наскільки мені відомо, зі слів мешканців, з якими вони працювали, то їм перераховують відповідну суму коштів, мешканці за ці кошти виконують відновлювальні ремонтні роботи та звітують перед фондом. Це їх робота, дякуємо їм за це. Крім цього, до нас є звернення від фонду «Людина в біді» , він знаходиться у Вінниці», - розповів Андрій Оніщенко.

Про наслідки та свідчення людей, які опинилися неподалік влучання ворожих ракет у Житомирі в жовті дивіться тут.

Нагадаємо, що наприкінці червня у Житомирі нарахували більше як 300 пошкоджених і зруйнованих російськими авіаударами об’єктів.

Як повідомляв Житомир.info, 24 травня на Богунії у Житомирі комунальники розпочали прибирати уламки зруйнованих будинків, які постраждали внаслідок російських авіаударів у березні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обстріл Оніщенко житло 
Матеріали по темі