ДОПОМОГА

У кінному клубі неподалік Житомира тренують спортсменів та займаються іпотерапією військових і дітей

28 January 2023, 17:46

Кінно-спортивний клуб «Домбай» вже 13 років займається іпотерапією та розвитком кінного спорту. Центр знаходиться у селищі Новогуйвинське. Зараз тут налічується 35 коней різного віку та порід.

Наталія привезла донечку на заняття. Жінка впевнена: така реабілітація з тваринами дає результат.

«Це один з видів реабілітації для дітей з ДЦП. Результати, звісно, є. За пів року, коли ми раніше ходили на іпотерапію, у дитини була дисплазія тазобедренних суставів і дисплазія зникла, її немає, все окей», - ділиться Наталія.

Пані Тетяна є не лише керівником кінного клубу, а сама проводить заняття. Вона розповідає, що у центрі допомагають як дітям, так і дорослим.

«Це дуже заспокоює дитину. Діти, які до нас приходять, батьки дуже хвалять, що міцно сплять. У дітей, яких порушений сон, або щось з розвитком, погано розмовляють, неврологічні такі моменти, то дуже допомагає, але треба займатися. Дуже багато дорослих, військові приходять з проханням поїздити на конях. Буває приїздять дуже схвильовані і їдуть у зовсім іншому настрої. Навіть зараз до нас прийшов поранений, він служив у Бахмуті. Йому потрібно погодувати лошадку, погладити, заспокоїти нерви, свіжим повітрям подихати», - розповідає керівник КСК «Домбай» Тетяна Матвієнко.

Крім реабілітації тут проводять тренування для спортсменів. Деякі вже мають певний результат, інші готуються до майбутніх змагань.

«Був на «Parade Allure» у Черкаській області, двічі зайняв третє місце», - каже Артем.

«Кінь - це Сашка. Він дуже спокійний, підходить, тому його всі люблять. Для мене - це два в одному: і терапія, і вид спорту», - ділиться Заріна.

«Скажу чесно, я спробувала дуже багато видів спорту. Моя подруга порекомендувала саме цей вид спорту, я прийшла і з першого заняття зрозуміла, що це моє. Я прагну більше, хочу почати стрибати, їздити на змагання і якось показувати себе теж», - ділиться Валерія.

Є такі, хто займається для задоволення. Наприклад, Злата разом із братом Дімою. Вони їздять на поні Капучино. Дівчинка розповідає, що змушені були покинути заняття і дуже чекали нагоди повернутися, адже вона знає тут всіх коней і дуже їх любить.

«Мені подобалося, багато конів, я їх люблю. Каталися, каталися, а потім кинули через війну», - ділиться Злата.

Зараз тут займається близько 50 дітей. Кінно-спортивний клуб «Домбай» є неприбутковою громадською організацією, за словами керівника, зараз вони опинилися у скрутній ситуації та шукають підтримки у небайдужих.

«Зараз ми дуже потребуємо допомоги, не вистачає на підстилку, пилорами не роблять. Сіно нам возять аж із Рівненської області. Зерна також не вистачає, бо подорожчало, а люди поки не готові такі кошти сплачувати. Дуже, дуже тяжко із кормами. Дуже велика проблема є через те, що діти не можуть займатися цілий рік, багато часу випадає через те, що немає «критого» манежу. Взимку, коли сніг, великий мороз, то діти, а особливо хворі діти, потребують бути у теплі », - говорить керівник КСК «Домбай» Тетяна Матвієнко.

Записатися на заняття або допомогти клубу можна за телефоном: 0 (96) 349 09 67

Як повідомляв Житомир.info, в селі під Житомиром переселенці з Харкова відродили свій кінний клуб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кінний клуб кінь кінно-спортивний клуб Матвієнко Новогуйвинське Домбай 
Матеріали по темі