Місто

У Житомирі повернулися до питання передачі ПТУ на баланс міста: направили в Міносвіти пакет документів

7 February 2023, 14:25

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко передали в Міністерство освіти і науки пакет документів щодо передачі професійно-технічних училищ на баланс міста.

Про це 7 лютого повідомив Сергій Сухомлин.

«Передав сьогодні з Віталієм Бунечком пакет документів по ПТУ в Міносвіти. Училища повинні бути на балансі у міста. Ми п’ять років їх фінансуємо, але фактично не маємо права управління. Тоді як система професійно-технічної освіти має майбутнє і повинна розвиватися!», – йдеться у дописі.

Мер наголосив, що необхідно позбутися радянщини й реформувати ПТУ та забути про той негатив, яким радянська влада наповнювала професійно-технічну освіту.

«І тут важливо не втратити час. Навіть сьогодні, коли росіяни прийшли з війною, ми повинні думати про відбудову нашої країни! Про нові школи, садочки, підприємства та будинки на скалічених територіях Сходу та Півдня України», – переконаний Сергій Сухомлмин.

Він зауважує: «Нам готові допомогти у навчанні та реформуванні Фінляндія, Естонія та Швейцарія! Бо вони мають гарний та успішний досвід теорії та практики безпосередньо на виробництвах».

«Для скептиків. Ніхто не збирається скорочувати, ліквідовувати, оптимізовувати! Навпаки йдеться про збільшення спеціалізацій, затребуваних на ринку! Йдеться про збільшення та переоснащення практичної бази в закладах. Після нашої Перемоги хлопці та дівчата повертатимуться з фронту. Їм потрібно буде знайти себе та отримати нову спеціальність, працювати та відбудовувати», – пише Житомирський міський голова.

Мер додає, що з 2027 року учні матимуть вибір — вступати до ліцеїв або ж вже починати опановувати фах та будувати кар’єру.

«А нова профтехосвіта — це якраз про престижність професії», – наголошує Сухомлин.

Нагадаємо, 19 жовтня 2022 року на позачерговому засіданні міськвиконкому директор департаменту освіти Валентин Арендарчук розповідав, що з міського бюджету оплачують навчання майже 2,6 тис. учнів житомирських ПТУ, які готують для бізнесу кухарів, слюсарів та перукарів.

Зауважимо, що рішення від обласної ради, яке дозволить передати житомирські ПТУ на баланс міста, очікували ще в 2021 році.

Як повідомляв Житомир.info, 20 січня 2021 в інтерв’ю голова бюджетної комісії Житомирської міської ради Юрій Мойсеєв зазначав, що з міського бюджету щороку виділяють 90 млн грн на утримання ПТУ, які не підпорядковуються міському департаменту освіти. Міськрада зверталася з листом до обласної ради та облдержадміністрації, щоб вони взяли на себе хоча б частину фінансування закладів профтехосвіти, але отримали відмову.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПТУ училище Міносвіти Сухомлин Бунечко  
Матеріали по темі