Події

Житомирянка, яка у мережі звинувачувала ЗСУ в обстрілах Запорізької АЕС та загибелі полонених в Оленівці, отримала умовне засудження

9 February 2023, 15:37

Збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, називала внутрішнім громадянським конфліктом, відповідальність за загибель військовополонених в Оленівці перекладала на ЗСУ, в обстрілах Запорізької АЕС також звинувачувала українських захисників – коментарі такого змісту у Facebook-мережі лишала жителька Житомира, уродженка рф. Суд визнав жінку винною у виправдовуванні, запереченні збройної агресії рф та призначив їй покарання у вигляді позбавлення волі строком 5 років з випробуванням протягом 1 року і шести місяців.

Вирок щодо вказаної кримінальної справи (за ч.2 ст.436-2, ч.3 ст. 436-2 КК України (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників)) Корольовський районний суд м. Житомира виніс 24 січня 2023 року. У Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 25 січня.

Обвинувачена – уродженки м. Братськ Іркутської області російської федерації, громадянка України.

Так, зокрема, з матеріалів суду відомо, що обвинувачена у коментарях до однієї з публікацій звинувачувала українську сторону в обстрілі Запорізької атомної електростанції.

«Находящаяся под российской оккупацией Запорожская атомная станция накануне снова подверглась обстрелу. Глава МАГАТЭ предупреждает, что угроза ядерной катастрофы из-за боев в районе АЭС вполне реальна. Он настаивает на срочной необходимости прекратить боевые действия вокруг станции и направить на ЗАЭС экспертов по ядерной безопасности», – допис такого змісту був оприлюднений у мережі.

Під ним жінка залишила ось такий коментар: «Украина стреляет и возмущается. Диво!».

У загибелі військовополонених жінка звинуватила ЗСУ.

«Боже, як болить, звірі і то не поступають так. це вже не геноцид, це ізувірство над полоненими. Це як треба боятися беззахисних, щоб так чинити», – йшлося у дописі.

«это ВСУ хаймерсами. Что б меньше рассказывали», – коментувала обвинувачена.

Скриншоти з вироку Корольовського районного суду м. Житомира

Серед іншого, обвинувачена стверджувала, «що війни росії проти України немає, а українські військові воюють не за український народ, а виключно за інтереси Зеленського, який не хоче шукати компроміси та сідати за стіл переговорів з путіним».

З матеріалів суду також відомо, що жінка каялася у скоєному, це стало пом’якшувальною обставиною.

Врешті, суд ухвалив затвердити угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором Житомирської обласної прокуратури та обвинуваченою, й призначити їй покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років без конфіскації майна. Однак жінку звільнили від відбування призначеного покарання, якщо вона протягом 1 року та 6 місяців іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на неї обов`язки.

Скриншот з вироку Корольовського районного суду м. Житомира

Нагадаємо, 29 листопада 2022 року пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області повідомляла про блокування антиукраїнської агітації ще двох ворожих поплічників на Житомирщині. Зокрема, йшлося 60-річну уродженку іркутської області (рф), яка нині проживає в Житомирі. Коментуючи у соціальній мережі «Фейсбук» пости щодо масового вбивства наших військовополонених в Оленівці, російська прихильниця перекладала всю відповідальність за їхню загибель з рашистів на Збройні Сили України. При цьому насміхалася зі співчуттів людей, називаючи їх «плачем Ярославни – лицемірством 9 левела».

Як повідомляв Житомир.info, 3 лютого 2023 року пресслужба Брдичівського міськрайонного суду Житомирської області інформувала про вирок місцевій жительці, яка у забороненій в Україні соцмережі «Одноклассники» поширювала відеоматеріали, де було заперечення збройної агресії росії проти України та глорифікація осіб, які здійснюють цю агресію, а також представників збройних формувань рф. Пенсіонерка, уродженка рф, отримала покарання у вигляді 2 років позбавлення волі без конфіскації майна з іспитовим строком 1 рік.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колаборант колабораціонізм глорифікація конфіскація суд вирок  
Матеріали по темі