Економіка

З бюджету Житомира в 2022 році погасили два міжнародні кредити і купили військових облігацій на 300 млн грн

15 February 2023, 10:43

Минулого року планові показники загального фонду бюджету Житомирської міської територіальної громади виконані на 103,6%, вдалося повністю виплатити кошти по двох міжнародних кредитах і купити для підтримки ЗСУ військових облігацій на 300 млн грн.

Про це на засіданні виконкому 15 лютого повідомила директора департаменту бюджету та фінансів Діна Прохорчук інформуючи про виконання бюджету Житомирської міської територіальної громади за 2022 рік.

«Минулого року до міського бюджету надійшло 4 млрд 313 млн грн, в тому числі 4 млрд 97 млн грн загального фонду і 216,4 млн грн спеціального фонду. Планові показники загального фонду за 2022 рік виконані на 103,6%. Найбільшу питому вагу в надходженнях бюджету займає податок з доходів фізичних осіб, єдиний податок, а також інші надходження. Структура доходу на податок з фізичних осіб за напрямами – майже 64% від бюджетної сфери і 35% від суб’єктів бізнесу. По бюджету розвитку додаткові надходження становили 2,4 млн грн, по власних надходженнях планова цифра не виконана у зв’язку з особливостями роботи в умовах воєнного стану. Фактори, які вплинули на надходження податків до бюджету громади – введення воєнного стану, прийняття окремих пільг при сплаті місцевих податків та інші фактори, пов’язані з війною. На жаль, це також негативно вплинуло і на динаміку податкової заборгованості: якщо на 1 січня 2021 року ми мали 62 млн грн боргу, то на 1 січня 2023 року маємо майже 129 млн грн податкового боргу», - поінформувала Діна Прохорчук.

Вона також нагадала, що з метою підтримки Збройних сил і збільшення надходжень до бюджету громади проведено конкурс і в кінці минулого року придбано військові облігації на суму 300 млн грн. Розповіла й про реверсну дотацію.

«Минулого року, як і в попередніх роках планувалося вилучення з бюджету реверсної дотації, але рішенням Кабінету міністрів у всіх місцевих бюджетах з початком воєнного стану припинилося вилучення реверсної дотації внаслідок чого 123,6 млн грн залишилося в бюджеті громади. Стан надходжень дав змогу виконати повноваження щодо фінансування всіх видатків, які надані головними розпорядниками коштів – це 142 бюджетні програми, 30 міських цільових програм, 109 розпорядників нижчого рівня, 61 одержувач. Найбільший розпорядник коштів – це департамент освіти. Якщо в цілому в порівнянні з 2021 роком на 59 млн грн видатки загального фонду зменшилися і практично вони зменшилися по всіх розпорядниках коштів. В питому вагу заробітної плати займає 55% у всіх видатках загального фонду бюджету, це найбільший напрямок, який фінансувався з бюджету», - зазначила директора фіндепартаменту.

В 2022 році кошти бюджету розвитку були спрямовані на підтримку трьох великих комунальних підприємств і погашення кредитів.

«По бюджету розвитку проводилися видатки на суму 651 млн грн, це, в основному, видатки, пов’язані із забезпеченням життєдіяльності підприємств ТТУ, водоканал, теплокомуненерго, а також інші напрямки, пов’язані із життєзабезпечення громади та погашення кредитів. В 2022 році проведена повністю оплата двох кредитів – кредит НЕФКО і майже повністю кредит ЄБРР по трамвайно-тролейбусному управлінню. Гарантований борг зменшився на 246 млн грн і місцевий борг повністю погашений, внаслідок дострокового погашення економія становила майже 103 млн грн. Кредиторська заборгованість на кінець 2022 року наявна в сумі 96 млн грн, разом з тим заборгованість по захищених видатках відсутня і забезпечено своєчасно в повному обсязі виплату заробітної плати і інших соціальних видатків», - наголосила Діна Прохорчук.

Нагадаємо, в 2022 році в бюджеті Житомирської міської територіальної громади місцеві податки і збори у дохідній частині загального фонду бюджету (без трансфертів) становили 15,8%, питома вага заробітної плати у видатках загального фонду бюджету громади – 55,6%.

Як повідомляв Житомир.info, бюджет Житомирської міської територіальної громади на 2023 рік затвердили на сесії міської ради 15 грудня 2022 року: загальний фонд місцевого бюджету – 2 млрд 965,2 млн грн, спеціальний фонд – 563,8 млн грн, в резервний фонд заклали 361,3 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком бюджет Прохорчук  
Матеріали по темі