Події

Називали українців «нацією рабів», стверджували, що «росія повертає свої землі»: в Житомирі й області викрили кількох колаборантів

17 February 2023, 17:01

У Житомирі, а також у Звягельському і Житомирському районах викрили чотирьох колаборантів.

Про це 17 лютого повідомила пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області.

«Служба безпеки України продовжує системні заходи з притягнення до відповідальності проросійських агітаторів і колаборантів, які публічно підтримують війну в Україні. Чергових завзятих прихильників путінізму, які публічно закликали українських військових припинити опір та скласти зброю у наказовому порядку, викрито у Звягельському і Житомирському районах, а також у Житомирі», – йдеться у повідомленні.

Жителька Звягельського району у розмовах зі своїми сусідами та знайомими стверджувала, що на Україну ніхто не нападав – росія просто повертає свої ж землі. До того ж, провину за розв’язання війни жінка покладала виключно на самих українців – це нібито їхня кара за те, що… підтримують та донатять на Збройні Сили України.

• В унісон їй привселюдно на центральній вулиці обласного центру житомирянка переконувала присутніх, що українці – це нібито «нація рабів, які проживають у неіснуючій державі Хохляндії». Тож, запевняла вона, країна-агресор правильно зробила, що напала на Україну, – вона просто забирає назад свої споконвічно російські території (які, з її слів, нібито простягаються аж до Львова).

• Прибічником «політики путіна» та прихильником відновлення дружніх стосунків із державою-окупантом виявився ще один житель Житомира. Містянин проводив публічну «просвітницьку» роботу серед своїх сусідів – наголошуючи на безперспективності опору російським військам, які, з його слів, прийшли в Україну з єдиною місією – змінити так звану «нацистську владу», врятувати українців від «бандерівців» та допомогти нашій державі у боротьбі з націоналістами.

• Публічно заявляв, що порядок у нашій державі настане виключно за умови приходу «руського міра» та остаточної перемоги країни-окупанта, ще один житель із російським «корінням» військового містечка Житомирського району. Зловмисник повністю підтримував доцільність рішення путіна та вищого керівництва рф у питанні збройної агресії щодо України.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили чотирьом фігурантам кримінальних проваджень про підозру за ч.1 ст.111-1 (публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та дій держави-агресора) Кримінального кодексу України.

Обвинувальні акти із матеріалами скеровано до суду для розгляду по суті.

Зазначено, що за результатами судового розгляду двом фігурантам «колабораційних» справ вже винесено вироки у межах визначеного Кримінальним кодексом України покарання.

Заходи із викриття та документування правопорушень проводили співробітники і слідчі Управління СБ України в Житомирській області за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури.

У пресслужбі Житомирської обласної прокуратури 17 лютого також надали інформацію про колаборантів, зазначивши, що з початку цього року викрито чотирьох місцевих жителів у колабораційній діяльності. У прокуратурі також детальніше розповіли про викритих прихильників «руського міра».

Так, за публічного обвинувачення прокурорів Житомирської обласної прокуратури жителя Житомира визнано винним у колабораційній діяльності (ч. 1 ст. 111-1). Йому призначене покарання у максимальному розмірі, визначеному санкцією статті.

• Прокурори довели, що 40-річний житомирянин у квітні 2022 року поширював серед мешканців будинку, у якому проживав, проросійські наративи. Обвинувачений переконував сусідів, що «не треба чинити опір російським військам», а навпаки, усіляко їм допомагати запроваджувати «політику путіна», яка знищить «нацистський режим».

• Постановлено вирок суду і жительці Звягельського району. Ця проросійська пропагандистка для висловлення своїх колабораційних поглядів використала похід у магазин сусіднього села. Під час покупок, користуючись тим, що у магазині присутні місцеві жителі та інші покупці, закликала їх підтримати окупантів. Щоправда, на суді визнала свою вину та щиро розкаялася у скоєному.

48-річна житомирянка пішла ще далі звягельської агітаторки. Аби охопити велику аудиторію для схвалення військового вторгнення та збройної агресії зс рф проти України, вона обрала багатолюдний сквер, розташований поруч з місцевим торгівельним комплексом. До того ж, підтримка збройного нападу окупантів у неї «визріла» аж на восьмий місяць жорстокої війни, у жовтні 2022 року. Наразі справа стосовно цієї обвинуваченої перебуває на розгляді у суді.

• Крім цього, 15.02.2023 прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, який умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, публічно закликав до підтримки рішень та дій держави-агресора (ч. 1 ст. 111-1 КК України).

Мешканець селища міського типу, що у Житомирському районі, вже через місяць після вторгнення держави-агресора (24.03.2022) та в розпал бомбувань цивільної інфраструктури висловлював односельчанам свою палку підтримку дій керівництва рф на території України щодо збройної агресії. Обвинувачений запевняв, що після приходу «русского міра» та перемоги росії в Україні «настане порядок».

Як повідомляв Житомир.info, 10 лютого 2023 року Коростенський міськрайонний суд Житомирської області виніс вирок колишній помічниці депутата-регіонала, обвинуваченій у колабораційній діяльності: визнав її невинуватою та виправдав.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: колаборант колабораціонізм СБУ прокуратура  
Матеріали по темі