Влада

Справу обвинувачених у привласненні дизпалива заступників мера Бердичева розглядатиме колегія суддів

20 February 2023, 16:25

У понеділок, 20 лютого, у Бердичівському міськрайонному суді мало відбутися підготовче засідання у справі по обвинуваченню двох посадовців виконкому міської ради та керівника комунального підприємства Бердичева, проте засідання довелося відкласти до 28 березня: один з обвинувачених просив суд, аби справу слухала колегія у складі трьох суддів, а його захисника просив відкласти засідання у зв’язку з його відсутністю. Суд обидва клопотання задоволив.

Про це повідомляє пресслужба Бердичівського міськрайонного суду.

«Обвинувальний акт щодо трьох чиновників надійшов до Бердичівського міськрайонного суду у січні 2023 року. У ньому двох посадовців виконкому міськради та керівника комунального підприємства обвинувачено за ч. 5 ст. 191 ККУ – це привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені у особливо великих розмірах в умовах воєнного стану. Одного з посадовців також обвинувачено за ч. 1 ст. 364 КК України – це зловживання владою або службовим становищем, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам чи громадським інтересам. Йдеться про розтрату автомобільного палива з матеріального резерву Бердичівської громади. У судове засідання з’явилися прокурор, усі троє обвинувачених, їхні троє захисників та секретар міської ради, який представляє потерпілу сторону – власне саму міську раду. Не з’явився ще один захисник обвинуваченого, який надіслав клопотання про відкладення засідання. Усі присутні учасники процесу висловили довіру складу суду. Проте один з обвинувачених заявив клопотання, аби справу слухала не суддя одноосібно, а колегія у складі трьох суддів, так як інкримінований усім обвинуваченим злочин вважається особливо тяжким, а покарання за нього передбачає понад 10 років ув’язнення. Інші обвинувачені підтримали клопотання, їхні захисники та представник потерпілого не заперечували. Погодився і прокурор, оскільки така процедура передбачена нормою закону», - йдеться у повідомленні.

Відтак суддя обидва клопотання задовольнила. Головуючою суддею у справі залишається Людмила Хоцька, ще двох суддів для утворення колегії має визначити система автоматичного розподілу суддів. Підготовче засідання відкладено до 28 березня 2023 року.

Нагадаємо, 11 січня пресслужба прокуратури інформувала, що до суду скерували обвинувальний акт про нецільове використання понад 82 тонн дизельного палива двома посадовцями Бердичівської міської ради та керівником однієї з комунальних служб. У ході досудового розслідування встановлено, що пальне було передано для забезпечення нормальної життєдіяльності громади на підставі відповідного рішенням Ради оборони Житомирської області у березні 2022, однак воно було завезено на третє підприємство без укладання жодних офіційних документів і ним розпоряджалися на власний розсуд посадовці міськради та керівник комунальної служби.

Як повідомляв Житомир.info, у Бердичеві правоохоронці викрили розтрату палива на 1 млн грн під час воєнного стану: 18 серпня 2022 року слідчі Бердичівського райвідділу поліції ГУНП спільно з оперативниками УСБУ в області під процесуальним керівництвом окружної прокуратури оголосили про підозру першому заступнику мера Бердичева Артему Азізову та керівникові однієї з комунальних служб міста. 25 серпня 2022 року суд обрав запобіжний захід у виді особистого зобов’язання першому заступнику мера Бердичева Артему Азізову, якого підозрюють в продажу 32 тонн дизпалива, що мали знаходитися на зберіганні як матеріальний резерв під час воєнного стану. 27 вересня 2022 року пресслужба ГУНП у Житомирській області інформувала, що підозру за участь у привласненні дизпалива під час воєнного стану повідомили ще одному заступнику мера Бердичева (Руслану Квятківському).

Втім, обвинувачення та судові розгляди не заважають обом заступникам здійснювати свої службові обов’язки, зокрема, 16 січня 2023 року на сайті Бердичівської міської ради оприлюднений графік прийому громадян:

Свою версію подій перший заступник мера Бердичева Артем Азізов 22 серпня розповідав місцевому сайту «РІО Бердичів».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дизпаливо розтрата Бердичів суд Азізов Квятківський 
Матеріали по темі