Місто

Житомиряни неактивно голосують за перейменування вулиць, комісія з топоніміки шукає назви ще для 30 провулків

3 March 2023, 16:11

У Житомирі вже місяць триває громадське обговорення щодо перейменування п’ятьох вулиць – це Пушкінська, Льва Толстого, Гагаріна, Лермонтовська та Чехова. І хоча житомиряни активно обговорюють необхідність позбутися всього, що бодай якимось чином пов'язано із росією, у голосуванні бере участь в рази менше людей у порівнянні з переглядами варіантів відповідей.

У міській раді допускають, що такі цифри можуть свідчити про складність авторизації на сайті. Розповідають, що деякі містяни висловлюють свою думку у паперовому вигляді.

«Наразі ми бачимо, що житомиряни голосують, але доволі не активно. Можливо, це пов'язано з тим, що потрібно пройти певну авторизацію для того, щоб здійснити своє голосування. У нас сьогодні є колективні звернення житомирян, де ініціатори обійшли поквартирно, щоб мали можливість висловити свою позицію мешканці цих квартир. З тих звернень, що надійшли, бачимо, що підтримується позиція перейменувати вулицю Льва Толстого на Гнатюка. Так, ми можемо їх врахувати вже при розгляді проєкту рішення на сесії, але врахувати під час голосування можливості наразі немає», – розповідає перша заступниця Житомирського міського голови Світлана Ольшанська.


Аби обрати відповідь, потрібно зареєструватися. Це можна зробити за допомоги Електронного підпису, Bank ID НБУ або Дія.Підпис. Також на сайті є покрокова інструкція. Опитування триватиме ще близько місяця.

Комісія з топоніміки зараз розглядає близько 30 провулків, які потребують зміни назви.

«Ми розглядаємо провулки, які ще не були перейменовані після 2016 року. Комісія відібрала близько 30 провулків. Їх багато, тому комісія працює, відпрацьовує всі постаті, на честь кого можна було б перейменувати або присвоїти назву. Наприклад, у нас провулок Крилова, і тут навіть без імені й комісія не може зрозуміти, на честь якого Крилова названо цей провулок. Наразі розглядається пропозиція перейменувати на честь художника Максименка, аби вшанувати постать», – говорить Світлана Ольшанська.

Ви можете запропонувати слушну назву для провулку у коментарях. Адже після того, як комісія розгляне різні варіанти, їх також винесуть на обговорення.

«Процедура буде єдина. Наразі комісія опрацьовує варіанти, на які назви перейменувати, після цього буде винесено на голосування, щоб побачити думку та бачення наших мешканців», – сказала перша заступниця Житомирського міського голови.

Нагадаємо, 2 лютого 2023 року у Житомирі стартувало громадське обговорення щодо перейменування Пушкінської та ще чотирьох вулиць.

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2022 року кандидат історичних наук Геннадій Махорін розповідав, що у Житомирі 26 вулиць та провулків потребують заміни назв у процесі «дерусифікації». На початку серпня експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики України з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму визначила список десяти найбільш поширених «російських» урбанонімів, які рекомендуються до перейменування у першу чергу, у центрі Житомира таких є три.

Міська комісія з топоніміки 3 жовтня 2022 розглянула звернення житомирян щодо перейменування одинадцяти вулиць, парку Гагаріна та зміни назв вулиць відповідно до вимог сучасного правопису. 8 листопада оприлюднили проєкт рішення сесії міської ради про перейменування 18 вулиць та провулків відповідно до українського правопису, а «дерусифікацію» назв ще двох десятків вулиць будуть розглядати поетапно.

14 грудня 2022 року на засіданні міської комісії з топоніміки йшлося про перейменування вулиці Пушкінської. Так, планується, що вулиця матиме аж дві нові назви, оскільки буде розділена на дві частини. Одну з них пропонують назвати Турчинського, Косенка або Мистецькою, іншу – Університетською або Гімназійною. Також комісія з топоніміки обговорювала пропозиції щодо перейменування вулиць Толстого, Лермонтовської, Гагаріна та Чехова.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вулиця провулок перейменування топоніміка комісія з топоніміки топонім Ольшанська голосування  
Матеріали по темі