Місто

Житомирський довгобуд «Вернісаж»: чому люди не можуть оселитися в квартирах, до чого тут Оліївка та що каже міська влада

3 March 2023, 19:54

З першого погляду і не скажеш, що ця охайна і кольорова будова вже більш як 15 років не може позбутися тавра довгобуду. Зводити житловий комплекс поблизу проспекту Незалежності тодішній забудовник ТОВ «Олвіта-Буд» розпочав ще у 2005 році. Невдовзі будівництво «заморозили», залишивши близько сотні сімей без омріяних квартир та, власне, грошей, які останні виклали на їхнє придбання.

«У 2008 році ми купили житло, зробили стовідсоткову оплату. Тоді ми мали стосунки з «Олвіта-Буд». Ми не складали руки, ходили і оббивали пороги і облради, і земельного управління, і прокуратури», - розповідає інвесторка Наталія Кобернюк.

Поневіряння ошуканих вкладників ТОВ «Олвіта-Буд» тривали 7 років, допоки за недобудову не взялися інші забудовники. У 2018 році ТОВ «Ріел Смарт Білдінг» обнадіїли інвесторів, що ті все ж отримають свої довгоочікувані квадратні метри. На той час нові забудовники отримали неабиякий кредит довіри, тим паче, що останніх підтримував муніципалітет.

«Багато років ця новобудова стояла, стояв кран, люди зверталися до мене, до 2018 року постійно люди ходили. Це приблизно 87 сімей, якщо не помиляюся, ми їх збирали в сесійній залі, в мене в кабінеті і намагалася вирішити цю проблему», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Ми розуміли, що це соціальний проєкт і ми повинні віддати цим людям квартири. Ми виконали усі свої зобов’язання перед цими людьми. На цей час будинок вже побудований, з вересня 2021 року. За три роки ми збудували два будинки на 100%, підключили всі мережі та побудували будинок другої секції на 50%. 89 людям ми безкоштовно віддали квартири, які вони не могли отримати тоді від «Олвіта-Буд», - каже директор ТОВ «Ріел Смарт Білдінг» Євген Горбась.

Звучить все гарно, якби не одне «але». Теперішній «Вернісаж» не можуть ввести в експлуатацію з 2022 року, позаяк забудовникам не продовжили договір оренди землі, на якій він стоїть.

«Оліївська сільська рада відмовилась подовжити договір оренди землі. Тому всі власники житла, які купили тут квартири, не можуть заїхати майже рік в свої квартири. Наразі не може заселитися 190 мешканців цих двох будинків. Сумарно вклали 264 сім’ї свої гроші», - пояснює директор ТОВ «Ріел Смарт Білдінг» Євген Горбась.

За словами представників забудовника до цього призвела колізія у документації. Проте, вони запевняють: усі документи та дозволи на будівництво в порядку, а дорікання від Оліївської ОТГ в їхній бік необґрунтовані.

«Реєстрація на об'єкт незавершеного будівництва є чинною – це ми підтверджуємо витягом від 2 лютого 2023 року. Другу причину вони вказують, що дозвіл на початок будівельних робіт втратив чинність. Дозвіл є дійсним до завершення будівництва, це так само підтверджується роз'ясненням з Мінрегіону, яке ми отримали саме для того, щоб якось документально свою позицію аргументувати людям», - коментує юристка ТОВ «Ріел Смарт Білдінг» Вікторія Давидюк.

Більш того, забудовники підозрюють у злодіяннях Оліївську ОТГ.

«Писали листи в Службу безпеки України, Національну поліцію і головному прокурору направляли листи, але відповіді на них поки не отримали. Забудовник подав заяву, що Оліївська сільська рада вчинила підробку документа: підробила лист, в якому повідомила нам ніби рік тому, що вони не мають на меті продовження договору оренди. ТОВ «Олвіта-Буд» такий лист не отримувала, але Оліївка копію такого листа долучила в суд. Ми взяли пояснення голови сільської ради, який був на той момент, який підписав цей лист: є нотаріально завірена заява про те, що він не підписував цей документ. Доєднали до справи в суді і наразі подали заяву про вчинення кримінального правопорушення», - додає юристка ТОВ «Ріел Смарт Білдінг» Вікторія Давидюк.

Щоб почути позицію Оліївської ОТГ стосовно ситуації, телефонуємо секретарю сільської ради Борису Ткаченку.

«Приходьте у середу, з 9 до 12 години», - каже Ткаченко і не бажаючи далі будь-що коментувати кладе слухавку.

Втім, свою позицію щодо ситуації з «Олвіта-Буд» Оліївська сільська рада оприлюднила на офіційному сайті 24 лютого 2023 року.

Натомість люди, котрі вклали свої кревні в квартири, бідкаються: замість того, аби дороблювати ремонт у квартирах і готуватися до новосілля, перебувають в заручниках ситуації та судових тяганин.

«Я заплатив кошти у повному обсязі три з половиною роки тому. Я ще три роки тому мав отримати це житло, і я його не отримав. Брати участь у «розборках» однієї сторони з іншою, підключати когось у мене геть немає бажання. Але виходить так, що доводиться це робити, бо іде перекручення фактів, людей вводить в оману кожна зі сторін. Хотілося б, щоб це все йшло під нашим наглядом, щоб не допускати в майбутньому речей, які призвели до цієї ситуації», - зазначає інвестор Олександр Давидов.

Вирішення питання, яке зайшло у глухий кут, люди вкотре шукають по владних кабінетах. Інвестори, забудовник та представники Оліївської ОТГ намагалися порозумітися на робочій нараді 25 січня у Житомирській обласній військовій адміністрації.

«Ми розуміємо, що питання складне і воно тягнеться вже більше десяти років, тому його потрібно вирішити, аби інвестори отримали своє житло, адже це їх законне право», - підкреслив начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

В результаті, на нараді домовилися детально розглянути документацію та направити запити у відповідні органи для швидкого розв’язання цього питання.

Разом із тим, не залишати людей наодинці з проблемою обіцяють і в міській раді.

«Оліївка це використовує, вони знаходяться переважно у місті Житомирі: комунікації, діти в школах, в садочках, транспорт – це забезпечує Житомир, а вони ще таким чином намагаються маніпулювати і ставити палки в колеса інвесторам, які на їх землі будують будинки. Я не буду сьогодні казати на камеру, але у міста багато важелів впливу. Починаючи від полігону (твердих побутових відходів), бо нас не влаштовує, як Оліївська сільська рада вивозить сміття на полігон, і багато інших моментів. Я думаю варто підказати, що потрібно все робити по закону і поважати у тому числі інвестора, а у першу чергу – тих людей, які вже 15 років чекають свої квартири. Я думаю, що це справедливо», - підсумовує Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Під час зборів інвесторів ЖК «Вернісаж» 3 березня, з'ясувалось, що питання таки зрушило з місця.

«Вчора я отримав повідомлення про те, що ми офіційно запрошені Оліївською сільською радою на 10 ранку, 6 березня, у понеділок. Також запрошені представники забудовника для участі у цій зустрічі, щоб почати вирішувати ці спірні питання», - ділиться інвестор Олександр Давидов.

Отже, чи зможуть сторони домовитися та знайти компромісне рішення стане відомо вже 6 березня.

Нагадаємо, 24 квітня 2018 року у Житомирі ошуканим вкладникам ТОВ «Олвіта-Буд» обіцяли квартири до кінця 2018 року.

Як повідомляв Житомир.info, навесні 2012 року вкладники «Олвіта-Буд» пікетували обласну державну адміністрацію: вони вимагали, щоб «Західінкомбанк» замінив забудовника і виконував зобов'язання перед інвесторами, а тодішніх губернатора Рижука та голову обласної ради Запаловського просили допомогти добудувати будинок. У 2013 році колишній директор ТОВ «Олвіта-Буд» Дмитро Рогожин пояснював, що інвестори будинку стали заручниками фонду фінансування, тому що будували його одні, а гроші збирали інші. Добудовувати багатоповерхівку ТОВ «Олвіта-Буд» збиралися у квітні 2016 року, а в серпні 2017 року знайшлася будівельна компанія, яка взялася добудувати об'єкт і обіцяла відновити роботи на ньому вже найближчим часом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: довгобуд Вернісаж новобудова квартира житло інвестор Оліївська ТГ Сухомлин Олвіта-Буд 
Матеріали по темі