Події

Обіцяв евакуацію із окупованих територій, брав передоплату і зникав: жителю Житомирської області повідомили про підозру

20 March 2023, 10:34

У Києві затримали 31-річного жителя Житомирської області, який обіцяв евакуацію з тимчасово окупованих територій. Втім, отримавши 50% завдатку від клієнтів, зникав.

Про це 17 березня повідомив відділ комунікації поліції Києва.

«Фігурант разом з двома спільниками розміщував оголошення в мережі Інтернет про надання послуг перевезення, проте отримавши передоплату в розмірі 50% від вартості, блокував номери телефонів клієнтів. Від дій зловмисників потерпіло щонайменше вісім осіб. Місцезнаходження його спільників наразі встановлюється. Слідчі поліції Києва спільно зі співробітниками Служби безпеки України за процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрили чоловіка, який вчиняв шахрайські дії. Правопорушник – це 31-річний мешканець Житомирської області», - йдеться в повідомленні.

Як повідомив начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Вадим Коломієць, у ході досудового розслідування поліцейські встановили, що фігурант разом з двома спільниками організував схему заволодіння грошима громадян шляхом обману:

«Зловмисники розміщували оголошення в мережі Інтернет щодо надання послуг з перевезення з тимчасово окупованих територій, у тому числі осіб з інвалідністю, а також гуманітарних та інших вантажів. Проте насправді фігуранти не мали на меті надавати такі послуги, а отримавши 50 відсотків від їх вартості, переставали виходити на зв’язок. На даний час відомо, що від дій зловмисників потерпіло вісім осіб».

Чоловіку повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України - шахрайство, вчинене у великих розмірах шляхом обману і з використанням електронно-обчислювальної техніки. Йому загрожує від трьох до восьми років позбавлення волі.

Крім того, правоохоронці встановлюють місцезнаходження його спільників та інших осіб, які можуть бути причетні до цієї злочинної діяльності.

Нагадаємо, у серпні 2022 року 25-річний житель Житомирщини під виглядом волонтера запропонував вивезти родичів жительки Рівненщини із зони бойових дій, взяв передоплату – майже 14 тис. грн і зник. Крім того, пізніше повідомив про необхідність здійснити додатковий грошовий переказ, але з евакуацією так і не допоміг. Зловмиснику може загрожувати до восьми років за ґратами.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2022 року 25-річного жителя Чуднівщини викрили у шахрайстві: в умовах війни ошукував людей під виглядом надання послуг перевезення з тимчасово окупованих територій на підконтрольні Україні. Оголошення такого змісту чоловік поширював у месенджерах. Ціна на послуги була невисокою, тому дзвінки із замовленнями активно надходили. «Перевізник» просив перерахувати йому на картку завдаток у сумі 6 тисяч гривень нібито на пальне, а після того зв’язок із ним уривався. 15 листопада поліцейські провели санкціоновані слідчі дії за місцем проживання фігуранта та в його автомобілі. У результаті обшуків вилучили докази протиправної діяльності чоловіка, зокрема комп’ютерну техніку та інтернет-обладнання, засоби зв’язку, сім- та банківські картки тощо. Досудове розслідування тривало.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрайство шахрай ошуканство евакуація 
Матеріали по темі