Здоров'я

Ортопед чи ревматолог: до якого лікаря слід звернутися при захворюваннях опорно-рухової системи розповіли у МЦ «Відновлення»

20 March 2023, 12:30

Для кожного захворювання опорно-рухової системи характерні свої прояви. Наведемо порівняння симптомів, які можуть підказати, до якого лікаря варто звернутися: ортопеда чи ревматолога.

До ортопеда:

•Біль виник через травму, наприклад, переломи, розтягнуті м'язи, зв'язки та інші пошкодження опорно-рухової системи.

•Біль в суглобах та м'язах, який виникає при певних рухах.

•Зниження мобільності та здатності до руху.

•Набряк і зміна кольору шкіри навколо травмованої ділянки.

•Вроджені захворювання опорно-рухового апарату: дисплазії, аномалії розвитку та інші.

•Біль і дискомфорт у суглобах поступово стають інтенсивнішими.

•Неефективне лікування в інших фахівців з приводу відчуття болю у суглобі

До ревматолога:

•Хронічний біль в суглобах і м'язах.

•Ранкова скутість та набряк в суглобах.

•Одночасний біль в 3-х і більше суглобах, особливо в суглобах пальців рук та стоп.

•Невизначеність причин болю та неефективність попередніх лікувань.

•Супутні симптоми, такі як втома, слабкість, зниження апетиту, втрата ваги.

Ортопед займається діагностикою травм та захворювань опорно-рухової системи за допомогою об’єктивного обстеження, рентгенографії, УЗД-обстеження, магнітно-резонансної томографії. Він проводить лікування за допомогою внутрішньо- та навколосуглобової терапії, внутрішньосухожильних ін’єкцій, виконує пункції суглобів і м’яких тканин. Ортопед також проводить хірургічні втручання, якщо необхідно.

Ревматолог займається діагностикою та лікуванням системних захворювань, таких як ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, остеопороз, анкілозуючий спондиліт та інші. Він проводить комплексну діагностику захворювань, яка включає специфічні аналізи крові, УЗД обстеження, рентгенографію та інші методи. Ревматолог може призначити ліки та фізіотерапевтичні процедури для полегшення симптомів і зменшення запалення суглобів.

Якщо виникає сумнів стосовно того, до якого спеціаліста потрібно звернутися, рекомендується візит до лікаря загальної практики (сімейного лікаря). Він зможе провести початковий медичний огляд та направити вас до відповідного спеціаліста.

Уникайте самолікування та самодіагностики. Лікуйте тільки ті захворювання, які підтверджені фахівцем. Підкреслимо, що раннє діагностування та лікування ревматичних захворювань може запобігти подальшому розвитку хвороби та уникнути ускладнень.

Збереження здоров'я суглобів і м'язів – це ключ до здорового та активного способу життя. Важливо слідкувати за своєю поставою, уникати перевантаження суглобів і регулярно приділяти увагу фізичному розвитку. Для зміцнення опорно-рухової системи корисними будуть спортивні вправи та фізичні навантаження, які підібрані під конкретні потреби організму.

Якщо у вас залишилися питання, записуйтесь на консультацію в МЦ «Відновлення» та дізнавайтесь подробиці за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МЦ "Відновлення" клініка Відновлення ортопед ревматолог медичний центр 
Матеріали по темі