Події

Рятувальники в Житомирській області за добу ліквідували 14 пожеж сухостою, патрульні нагадують про штрафи і кримінальну відповідальність

25 March 2023, 12:00

Упродовж минулої доби на території області рятувальниками ліквідовані 14 займань минулорічного сухостою, стерні та чагарників, що виникали поблизу населених пунктів та в їх межах, загалом вогнем пройдено майже 5 га території.

Про це 25 березня повідомляє пресслужба головного управління ДСНС у Житомирській області.

«По п’ять пожеж виникло у Коростенському та Житомирському районах, три в Бердичівському та ще одна поблизу м. Звягель. Так, о 13:09 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання сухої трави поблизу одного з дачних кооперативів Коростенського району. Через посушливість та вітер вогонь розповсюджувався в бік дачних будинків та споруд. За 20 хв пожежу вдалося ліквідувати. Для її гасіння рятувальники застосували «хлопавки» та подавали воду від пожежного автомобіля. Подальшого поширення полум’я не допущено. Вогнем знищено сухий трав’яний настил на площі 0,01 га. А о 09:49 поблизу с. Тевеліївка Житомирського району виникло загоряння стерні. Вогонь почав швидко розповсюджуватися на більшу площу. Трохи більше 2 годин знадобилося фахівцям ДСНС для повного приборкання пожежі. В результаті вогнем знищено стерню на площі 1 га», - йдеться у повідомленні.

В усіх випадках загиблих та травмованих не має. Наразі остаточні обставини пожеж на відкритих територіях встановлюються фахівцями.

Водночас патрульна поліція Житомирської області нагадує, що за паління сухої трави і сміття передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

«Штраф для громадян від 3060 до 6120 гривень, для посадових осіб – від 15300 до 21420 грн. Якщо виникла лісова пожежа – від 4590 до 15 300 гривень. У період воєнного стану паління трави можуть кваліфікувати як диверсію. Це передбачено ч. 2 ст. 113 (Вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту) ККУ. Передбачене покарання: позбавлення волі строком на п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна», - зазначається у повідомленні.

Патрульні нагадують про безпечну та корисну альтернативу поводженню з листям і сухостоєм – компостування.

«Не паліть траву! Не наражайте на небезпеку себе та інших! У разі виявлення підозрілих осіб, які можуть здійснювати підпал, телефонуйте на номер «102». У випадку пожежі – «101», - наголошує патрульна поліція.

Нагадаємо, на добу 23 березня в Житомирській області рятувальники ліквідували 36 пожеж, з них 22 – сухостою.

Як повідомляв Житомир.info, Верховна рада 13 квітня 2020 року прийняла закон, яким, зокрема, передбачене суттєве збільшення штрафів за самовільне випалювання рослинності або її залишків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС сухостой трава патрульні штраф 
Матеріали по темі