Україна

Чому повісівся дванадцятирічний хлопчик ... бо загубив кілок для корови

1 July 2008, 20:02
"Павлик загубив залізний кілок, на який припинав худобу. Вітчим пригрозив: "Не знайдеш — додому не приходь". Діти допомагали шукати, але не знайшли,"— каже дільничний міліціонер Віктор Ольшевський.

Увечері тіло хлопчика побачила сестра Руслана. Він повісився на яблуні в садку, де пас корову.

Шестикласника Павла Климчука, поховали 16 червня в селі Сподахи Немирівського району Вінницької області. Хлопець жив із матір'ю Оленою Лучко, вітчимом Василем Сваричевським та сестрою. Мати стояла на обліку в центрі зайнятості, вітчим раніше працював трактористом, останнім часом доглядав власне господарство.

У селі кажуть, Василь покинув у селищі Муровані Курилівці дружину і двох доньок. Називають його мовчазним, завжди невдоволеним, непривітним і суворим.

"У їхньому будинку нема навіть ліжок для дітей. Мати пояснила, що діти люблять спати на сіні. Ночують надворі з ранньої весни, як тільки зійде сніг," - зауважує сільський голова Сподахів Юрій Маліночка.

Сусіди й учителі здогадувалися, яка ситуація в родині. Однак Павло і Руслана нічого не розповідали. Про синці хлопчик казав, що вдарився на футболі чи впав із велосипеда.

Павла Климчука жорстоко карали за найменшу провину.
"Зараз складно сказати, хто більше знущався над дітьми - Альона чи Василь, - веде далі сільський голова. - Але мати ніколи не захищала їх".

Сусіди додають, що Павло щодня прокидався о п'ятій ранку. Доглядав свиней, птицю, доїв корову, ніс здавати бідон молока. Одного разу вітчим сказав прополоти грядку за 20 хв. Коли малий не встиг, побив його держаком від сапи. Якось за провину дітей на ніч закрили у хліві зі свинями.

"Альона все казала: "У дітей має бути здорова мати", - обурюється Юрій Маліночка. - Якщо чоловік ніс додому морозиво, то тільки одну порцію - для Альони. Я спитав одного разу, чому тільки одна пачка. Він відповів, що малі солодкого не люблять. Альона не погребувала забрати у Павлика гроші, які він отримав за 700 кілограмів металолому. Він його по бляшечці збирав, а мати золота на руки собі купила!"

"А так - усе, як у людей, - говорить Маліночка. - Тримали корову, свиней, курей, мали город. Альона гарно вбирається. Навіть дуже модно, як для села: штани білі, штани чорні, штани з бльостками. Діти чистенькі, тільки залякані, як вовченята".

Попрощатися з Павлом зібралося все село. На похорон приїхав його рідний батько Іван Климчук. Він живе в селі Стадниця Вінницького району.

За матеріалами "Газети по-українськи" (фото Павла Климчука цього ж видання)

http://life.pravda.com.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі