Місто

Для житомирських вчителів за бюджетні кошти організовують тренінги з домедичної допомоги

31 March 2023, 15:03

Аби вміти допомогти дитині, житомирські педагоги проходять тренінг з невідкладної допомоги на догоспітальному етапі.

«Базовий курс домедичної допомоги для працівників дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної освіти. До 1 вересня пройшли 200 осіб, з грудня по сьогодні близько 420 осіб. Планується, що курс пройде 1200 осіб. Закінчиться це 1 липня», – говорить завідувачка науково-методичного центру департаменту освіти Тетяна Мяновська.

Курс триває вісім годин. Спочатку теорія, а потім практика.

«Будемо вчити накладати сучасні джгути по типу САТ, більш звичайні джгути. Будуть тиснучі пов'язки, пов'язки на шию, кінцівки, тулуб, тампонування рани», – розповідає викладачка хірургічних дисциплін Наталія Слінчак.


Вчителі говорять, що вміють надавати домедичну допомогу, але це ті знання, які потребують повторення.

«Змінилися норми. Те, як нас вчили у педінституті, коли я навчалася, все змінилося. Турнікет тримали свого часу, а тепер інший час», – каже вчителька ліцею №7 Ірина Саборницька.

Ірина додає, що вже доводилося надавати домедичну допомогу.

«Коли влітку ходили з дітьми на екскурсію до лісу, до парку, було. Наступали на скло, можливо, десь ручку зачепили й треба було кровотечу зупиняти», – пригадує вчителька ліцею №7 Ірина Саборницька.

Діти можуть травмуватись при різних обставинах, і вчитель повинен вміти швидко реагувати, переконана Валентина.

«Діти є діти. Вони бігають, падають, приходять до школи нездорові, з ними постійно щось трапляється. Тому дуже важливі для нас ці навички. Отримавши певні навички та знання, людина стане сміливіша, не буде боятися, для цього все це і робиться», – говорить вчителька ліцею №20 Валентина Ніколенко.

Для педагогів такі майстер-класи проводять у Житомирському медичному інституті. Вони не безкоштовні. Гроші виділили з міського бюджету, зазначили у департаменті освіти.

«670 тисяч гривень на навчання 1 200 вчителів. Це 580 грн за одну людину», – зазначила завідуюча науково-методичним центром департаменту освіти Тетяна Мяновська.

Як повідомляв Житомир.info, 19 січня 2023 року працівники дитячого садочку № 33 вчилися надавати першу допомогу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: допомога домедична допомога вчитель педагог департамент освіти тренінг навчання  
Матеріали по темі