Події

Пенсіонерка із Житомира повірила нібито лікарю і медсестрі та віддала шахраям 30 тис. грн: хотіла врятувати доньку

7 April 2023, 09:30

30 тисяч гривень за «порятунок» доньки віддала шахраям житомирська пенсіонерка: поліцейські встановлюють причетних та застерігають від надмірної довірливості.

Про це 6 квітня повідомила пресслужба Житомирського районного управління поліції.

«5 квітня до Житомирського районного управління поліції звернулася 86-річна житомирянка із заявою про ошуканство. Виявилося, що пообіді на стаціонарний номер телефону їй зателефонував невідомий чоловік. Незнайомець назвався лікарем і повідомив, що її дочку серйозно травмовано у дорожньо-транспортній пригоді та їй необхідне термінове оперативне втручання. Задля порятунку родички, матері необхідно сплатити «лікарю» значну суму грошових коштів. Не даючи пенсіонерці часу на обдумування, за пів години у неї вдома вже була псевдомедсестра і спантеличена жінка віддала їй свої збереження у сумі близько 30 тисяч гривень. Лише після цього пенсіонерка зателефонувала дочці і дізналася, що ні їй, ні будь-кому з її родини не загрожує небезпека. Наразі за фактом ошуканства слідчими відкрите кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство)», - йдеться в повідомленні.

У поліції наголошують, що для уникнення подібних ситуацій, необхідно дотримуватися наступних порад:

- якщо вам повідомляють про травмування родича, уточніть усі відомості про особу, яка телефонує, та лікарню, де перебуває хворий. Після цього зателефонуйте у реєстратуру лікарні та з’ясуйте всі обставини;

- спробуйте зв’язатися з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч, та дізнайтесь, чи з нею все гаразд;

- жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити гроші за порятунок родичів. Відразу повідомте до поліції, адже вас намагаються ошукати.

«Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим, особливо літнього віку. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжувати свою злочинну діяльність», - закликають у поліції.

Нагадаємо, 21 березня поліція інформувала про ще одну схему шахрайства: «Привіт, мені треба гроші», таким чином житомирянка повірила повідомленню нібито від сина із проханням допомогти й переказала шахраям 5 тис. грн

Як повідомляв Житомир.info, 28 листопада 2022 року жителька Житомирської області після телефонної розмови із нібито лікарем, віддала незнайомцю понад 100 тисяч гривень в національній та іноземній валюті. Таким чином пенсіонерка сподівалась врятувати свою доньку, яка нібито потрапила у ДТП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрай шахрайство ошуканство порятунок 
Матеріали по темі