Новини компаній

Тренд на «усвідомленість»: чи дійсно він допоможе досягти екологічності у стосунках з людьми

10 April 2023, 13:41

Усвідомленість – загальновідомий світовий тренд. Що він собою являє? Це постійний контроль своїх дії і емоцій. “Бути в моменті”, “Сфокусуватися”, “Сповільнитися” - це все саме про усвідомленість і життя в ній.

Усвідомленість – це вміння жити з максимальною ефективністю. В епоху багатозадачності розв'язати цю проблему буває важко. Увага розсіюється, її не вистачає на відстеження багатьох речей, які трапляються в житті. Людина не в змозі їх контролювати, редагувати. Усвідомленість – це саме про вміння відстежувати те, що відбувається з вами тут і зараз. Про вміння розділяти себе і свої емоції. Про вміння адекватно оцінювати ситуації саме у цей момент, який відбувається зараз.

У чому полягає суть екологічних стосунків?

Усвідомленість – неодмінна риса екологічних стосунків. Це відносини, які будуються без взаємного тиску, психологічного насильства, вимог. У таких відносинах кожен з партнерів рівний. Він не використовує іншого заради власних інтересів. Саме це – чесні, здорові і відверті стосунки, яки допомагають максимально ефективно досягати мети у будь-якій сфері життя.

Навіщо будувати екологічні стосунки? Це вміння – запорука високої продуктивності будь-якої діяльності, зокрема – у сімейному житті. Воно допомагає розв’язувати складні задачі з найменшими витратами ресурсів, насолоджуватися спілкуванням, досягати цілей. Чи можливі екологічні стосунки без усвідомленості? Навряд чи. Побудувати їх допоможе робота над собою і допомога досвідченого психолога.

Як взаємопов’язані усвідомленість та стосунки з людьми

Усвідомленість сприймання – одна з важливих частин побудови екологічних стосунків. Але важливо розуміти, що для досягнення мети усвідомленість мають пропагандувати усі учасники процесу. Робота над собою не буде важкою, якщо проводити її разом:

  • відстежуйте те, що робить ваш мозок;
  • фокусуйтеся на кожному моменті буття;
  • вчиться ставитися до людей і подій усвідомлено;
  • концентруйте увагу на діях і відкиньте емоції;
  • відчувайте своє тіло і навчіться розрізняти його потреби;
  • свідомо ставтеся до емоцій, проживайте їх;
  • не оцінюйте і не засуджуйте, не навішуйте ярлики, адже усі особистості – унікальні;
  • будьте впевнені у собі і своїх переконаннях.

Концентруйтеся на поточному моменті і собі в ньому. Позбавтеся від зайвого ментального шуму. Способів розвинути усвідомленість багато. Це можуть бути ментальні практики, фізичні вправи.

Як навчитися усвідомлених дій?

Усвідомленість у психології – поняття досить розмите і багатогранне. Для кожної людини вона своя. І для досягнення цього стану також кожен обирає свій шлях. Хтось надає перевагу книгам, інші – обирають медитації. Сучасний і ефективний спосіб навчитися жити з усвідомленістю – робота з психологом. Фахівець допоможе розпізнавати власні дії, усвідомлювати їх значення та наслідки, розуміти, як вони вплинуть на подальше життя. І це не лише про роботу. Сьогодні усвідомленість – це ефективний інструмент будування якісних сімейних стосунків, дружби. Якщо ви не вмієте будувати відносини – зверніться до психолога на консультацію. Як показує практика, робота з фахівцем, зазвичай, призводить до побудови гармонійних екологічних стосунків і у побуті, і у кар’єрі.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: психолог стосунки усвідомленість 
Матеріали по темі