Суспільство

Повітряні сили пояснили специфіку атаки «шахедів»: мають GPS-навігацію, керується через супутник

28 May 2023, 14:04

Ворог керує дронами-камікадзе іранського виробництва через супутник, ці БПЛА намагаються ввести в оману українську ППО, через загрозу «шахідів» повітряна тривога може тривати довго.

Про це 28 травня в ефірі телеканалу «Еспресо» сказав речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат – повідомляє «Українська правда».

«Летіли з півдня та півночі (зазвичай ці напрямки ворог використовує для завдання ударів «шахідами»). Далі вони летять групами, партіями розлітаються по різних напрямках, в кожного дрона свій маршрут, кожен БПЛА має GPS-навігацію, керується через супутник, таким чином він може літати навіть по колу, і за певний час завдати удару. Таким чином противник намагається заплутати, ввести в оману нашу протиповітряну оборону, використовує рельєф місцевості, щоби зникати з радарів. І дрони-камікадзе, такі як Shahed, і крилаті ракети створені для того, щоб долати систему протиповітряної оборони, але, як бачимо, українська ППО сильнішає з кожним днем. Хотілося б більше мати засобів, щоб отримувати стопроцентний результат. І з цим краще може впоратись, мабуть, літак F-16, який ми так довго чекаємо», - сказав речник Повітряних сил.

За словами Юрія Ігната, в нічний час доби наразі найефективніший засіб проти іранських дронів – зенітні керовані ракети, які мають велику зону ураження, порівняно з малим ППО. Використовується також авіація. Звісно, ідеально було б знищувати «шахіди» менш витратними силами мобільних вогневих груп, пояснює речник Повітряних сил, але в нічний час ефективність їхньої роботи, на жаль, не є великою. Хоча цієї ночі, частину дронів вдалося знищити і цим групам.

Нагадаємо, у ніч на 28 травня 2023 року ворог атакував Україну іранськими ударними дронами «Shahed-136/131»: зафіксовано пуски 54 дронів-камікадзе, ППО знищили 52, є влучання в інфраструктурний об’єкт у Житомирській області, в Житомирі, за інформацією мера, є пошкодження, обійшлося без жертв.

Як повідомляв Житомир.info, у ніч на 25 травня 2023 року ворог атакував Україну ударними дронами іранського виробництва «Shahed-136/131», наші захисники знищили усі 36 дронів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дрон ППО Повітряні сили шахед Ігнат  
Матеріали по темі