Місто

У Житомирі почали перевіряти стан укриттів: спершу глянуть ті, на які скаржаться мешканці будинків

2 June 2023, 14:57

У Житомирі з 2 червня рейдові бригади почали перевіряти стан укриттів. Оглянули найпростіше сховище у будинку № 103В по вулиці Грушевського, адже місцеві мешканці скаржилися, що не змогли потрапити в укриття під час повітряної тривоги.

«Рекомендація розмістити більше інформативного матеріалу, починаючи зі входу, у коридорі. Наступна рекомендація, прибрати все зі сходів, у вас там відра якість стоять. І тут бажано поставити для людей стільці», – оглянувши укриття, сказав начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Микола Дідківський.

Старший по будинку запевняє, завжди відчиняє двері для мешканців. Втім зізнається, що укриття могло бути зачинено.

«Прикривали на день, тому що є «доброжелателі». Коли я роблю тут порядок, дисципліну буває спокійна реакція, а буває злість і думки, що тут зробити», - сказав старший будинку Григорій Шлапак

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення припускає – це могло бути непорозуміння.

«На Міський інформаційний центр надійшло звернення громадян про те, що вони не змогли потрапити. Ми мали відредагувати, тому терміново приїхали сюди. Можу проінформувати всіх мешканців і заявника, який звертався: приміщення відповідає вимогам, але ситуацію таку могла спровокувати відсутність достовірної інформації на вході будинок, а ще той замочок, який вони вішають, але він приєднаний гачком. Людина, маючи телефон, могла б зателефонувати й з'ясувати, можливо тоді й не було б звернення», - говорить начальник Микола Дідківський.

Також оглянули підвал в ОСББ «Молочник». Порекомендували провести прибирання та зробити безпечними технічні мережі. За словами представника ОСББ, мешканці постійно використовують укриття, зараз вирішили двері тримати відчиненими.

«Спускаються люди регулярно, але по власному бажанню. Є такі, хто постійно приходить при повітряній тривозі, є хто ігнорує, але це на їх розсуд. Наразі, коли у нас така обстановка я замки познімав, забрав їх взагалі, тому підвал просто відкритий», - розповідає представник ОСББ «Молочник» Леонід Жигадло.

Голова ОСББ ЖК «Домашній» говорить, що у них декілька укриттів, показує одне з них.

«Проблем з допуском немає, оскільки це новобудова і забудовник продавав комірки від підвалу, майже у кожного, у кого є комірка, є ключі від підвалу. Вхід із зовні нам довелося зачиняти, тому що безхатченки почали там жити. Майже всі підвали асфальтовані, з освітленням, є технічний допуск до води», - розповідає голова ОСББ ЖК «Домашній» Артем Одинцов.

Рейдові бригади планують перевірити всі укриттям в місті.

«Ми будемо перевіряти всі об'єкти, на які надходять поступають звернення, це першочергово. Якщо десь є непорозуміння його треба вирішити. З іншого боку, ми будемо перевіряти максимальну кількість, щоб зрозуміти загальну тенденцію. Взято на облік у нас 761 сховище», - сказав начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення.

У разі потреби житомиряни можуть звернутися на гарячу лінію Міського інформаційного центру. Телефон: 15-80.

Нагадаємо, під час ворожої атаки під ранок 28 травня деякі житомиряни нарікали, що укриття закритті, або їх не пускали туди, 30 травня мер Житомира прокоментував ситуацію: пообіцяв, що містян будуть пускати в укриття в закладах освіти і пригрозив кримінальною відповідальністю за закриті укриття.

Увечері 1 червня відбулося позачергове засідання виконавчого комітету міської ради, на якому обговорювали ситуацію з укриттями в Житомирі. Піл час засідання міський голова Сергій Сухомлин, зокрема, наголосив, що треба провести додаткову компанію щодо інформування населення про наявність найближчих укриттів та нагадав про відповідальність за утримання в належному стані укриттів і за допуск людей в них під час повітряної тривоги.

Де шукати укриття, якщо повітряна тривога застала вас у центрі Житомира дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 1 червня 2023 року у Києві загинуло троє людей – дві жінки та 9-річна дівчинка, які намагалися потрапити у закрите укриття, міністр МВС наголосив, що закриті бомбосховища під час війни – це злочин: поліція Києва розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України – службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття безпека Дідківський бомбосховище 
Матеріали по темі