Влада

На Житомирщині взялися перевіряти укриття: оглянули сховища у двох обласних лікарнях

5 June 2023, 15:45

На Житомирщині взялися перевіряти укриття. 5 червня інспектували сховища у двох лікарнях.

У Житомирській обласній дитячій лікарні оглянули сховище, де був проведений ремонт. Тут є окремі приміщення з ліжками для пацієнтів, стільці у коридорі для відвідувачів, кімната для медперсоналу, їдальня, операційна та генератор на випадок відсутності електроенергії.

«Першу двері – це онкогематологічне відділення. Це діти, які повинні найменше мати контактів. Специфіка лікування передбачає мінімізацію контактів, тому вони знаходяться оремо. Далі новонароджені, відділення постінтенсивного догляду – це діти першого року життя, теж потрібно мінімізувати кількість контактів. Ця кімната для пацієнтів, які лікуються у хірургічних відділеннях. При сигналі тривоги медсестра, санітарка забирають дітей і спускаються сюди. Діти до шести років перебувають з батьками, вони сюди спускають разом з батьками. Дітьми, які не можуть (спуститися) самостійно, опікується персонал, там є підйомник, можна спуститися на каталці», – розповідає директор КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Юрій Довгополий.


Умови, які створили в сховищі, влаштовують батьків маленьких пацієнтів.

«Вже другий тиждень лежу, коли повітряна тривога, йду в укриття. Умови тут гарні, бо я сама з Житомирської області, то в порівнянні з тими укриттями, які бачила, тут дуже гарно. Там є ліжка, пледи, діти сплять. Все дуже гарно», – ділиться мама пацієнтки Аліна.

В лікарні запевняють, що за потреби сховищем можуть користуватися не лише пацієнти, а й пересічні громадяни.

«Вони й так заходять. Ті, хто приїздить. Воно якось дивно відбувається: коли два місяці тривога, але немає польотів, то сюди ніхто не заходить. Після першого прильоту сюди зайти неможливо: люди біжать із зупинки, яка знаходиться навпроти лікарні, з магазину, зі стоянки. Вони всі йдуть сюди, і ми приймаємо всіх», – сказав директор КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Юрій Довгополий.

Сховище працює з перших днів повномасштабного вторгнення, але умови треба було покращити, на що виділили кошти з обласного бюджету.

«Від початку року було виділено з обласного бюджету 24,5 млн грн. Саме за ці кошти був зроблений перехід, щоб люди не переходили через вулицю, і, власне, ці кошти були скеровані на реконструкцію бомбосховища», – каже начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

17 млн грн виділили з обласного бюджету на створення сховища в обласній клінічній лікарні імені Гербачевського.

«Відповідає всім необхідним вимогам для захисту людей, як хімічного захисту, так і ядерного захисту. Тут є автономне живлення електроенергією, автономне живлення водою, також і питною, автономна подача гарячої води, відповідні санвузли, побутові кімнати. Орієнтовно це 250-300 пацієнтів, наших працівників, жителі сусідніх вулиць можуть тут перебувати», – ділиться генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Богдан Леськів.

У Житомирській області планують перевірити всі наявні укриття, зазначив Віталій Бунечко.

«Сьогодні у нас 3 423 укриття в області зареєстровано. Хочу сказати, що в громадах зараз перевіряються інші придатні за технічними характеристиками укриття, тому їх кількість може збільшитися. З четверга почали здійснювати комісійну перевірку, і 54%, це 1 800 укритів, вже перевірили, лише 33 укриття виявилися непридатними, власники будуть виправлятися. За декілька днів буде перевірено всі 3 423 укриття, тоді ми зможемо доповісти нашим громадянам та дати мапу, де можна буде безпечно провести час під час повітряної тривоги», – сказав начальник Житомирської ОВА.

Нагадаємо, що у Житомирі з 2 червня рейдові бригади почали перевіряти стан укриттів.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2022 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 7 жовтня уклав угоду з ТОВ «Тетерів-Будпроект» на ремонт захисної споруди КНП «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня». Вартість укладеної угоди склала 20,4 млн грн.

Який вигляд мало сховище лікарні у Житомирі, де вимушені ховатися дітки під час тривог, дивіться у фоторепортажі за 26 липня 2022 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття лікарня обласна лікарня дитяча лікарня Довгополий Леськів  
Матеріали по темі