Влада

Житомирська міськрада виділила 1 млн грн субвенції для Херсонщини, частина якої затоплена через підрив ГЕС

6 June 2023, 17:17

Херсонщина отримає від Житомира 1 мільйон гривень субвенції.

Таке рішення ухвалили на позачерговій сесії Житомирської міської ради, яку мер скликав надвечір 6 червня.

Перед початком засідання міський голова Сергій Сухомлин пояснив, яка ситуація склалася на Херсонщині.

«Стався підрив росіянами Каховської ГЕС, ситуація складна, ми зранку почали відпрацьовувати і з керівниками нашої обласної військової адміністрації, і з Херсонською ОВА, з Асоціацією міст України, відпрацьовували потреби і те, що в першу чергу потрібне тим громадам, які опинилися в такій складній ситуації. Тут складна ситуація з точки зору законодавства. У першу чергу потрібні мотопомпи – малі, великі. Ми знайшли 80 мотопомп. Але, за законодавством, ми не можемо, закупляти на себе, бо надзвичайна ситуація не у нас в області. Але ми знайшли благодійні фонди, які зроблять ці проплати. І завтра 80 мотопомп від міста Житомира будуть уже в місті Херсоні та передамо їх громадам, які підтоплені, які їх потребують», – розповів Сергій Сухомлин.

Також мер зазначив, що Херсону передадуть насос великої потужності, який раніше купували для потреб водоканалу. Окрім того, у регіон завезуть харчі та питну воду.

«Пам’ятаєте, приблизно два роки тому, коли в нас була складна ситуація з пониженням рівня води у водосховищі, ми закуповували насос великої потужності для того, щоб перекачувати, поповнювати водосховище. Сьогодні він у нас поки що не використовується. Я не кажу, що ми його передаємо місту Херсону, але у Херсоні складна ситуація на самому водоканалі з підтопленням об’єктів водоканалу. Їм дуже необхідний насос великої потужності. Цей насос разом з генератором може на годину 2 тисячі кубів води перекачувати, завтра також зранку відправляється у місто Херсон. Крім цього, продукти, питна бутельована вода, також сьогодні будемо вантажити автомобілі і відправляти», – розповів мер.

З його слів, підтоплена область має значну потребу в човнах.

«Є велика потреба у гумових човнах. Їх складно знайти. І знов процедури закупівлі за кошти міської ради ми не можемо здійснити. Тут прохання до бізнесу, всіх, хто хоче допомогти. Бо багато є населених пунктів, які повністю відрізані, дороги затоплені. Навіть для евакуації людей потрібні човни», – пояснює міський голова.

Також на сесії пропонувалося виділити 1 млн грн субвенції на Херсонську громаду.

«Все це ми закуповуємо окремо коштом благодійних фондів, частково продукти, вода є у наших резервах. А це, що стосується поточних ремонтів, дрібних, пропонується надати субвенцію військовим адміністраціям області й містам в розмірі 1 млн грн для того, щоб вони могли на місці вирішити. Вони можуть без системи «Прозоро» швидко проводити процедури закупівлі. Все, що необхідно, вони зможуть закупити на місці», – зауважив Сергій Сухомлин.

Депутати пропозицію підтримали.

Мер також зазначив, що, за необхідності, на наступних сесіях для Херсонщини знову виділять кошти.

Як відомо, в ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС Херсонської області, внаслідок чого багатьом населеним пунктам загрожує затоплення.

Близько півдня 6 червня президент Володимир Зеленський уточнював, що у зоні підтоплення 80 населених пунктів.

«Цієї ночі о 02:50 російські терористи здійснили внутрішній підрив конструкцій Каховської ГЕС. У зоні підтоплення близько 80 населених пунктів», – писав Зеленський у Telegram.

За інформацією ДСНС України, станом на 13 годину силами ДСНС, Нацполіції, волонтерів евакуйовано близько 1000 людей.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2022 роки Житомир допомагав Миколаєву, який частково лишився без води, зокрема передавав спеціальні фільтрувальні станції.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: субвенція сесія міськрада Херсонська область Херсонщина  
Матеріали по темі