Місто

У Житомирському ТТУ показали, як миють тролейбуси на новій мийці, яка вже тиждень працює у тестовому режимі

7 June 2023, 14:24

У Житомирському ТТУ тестують новий мийний комплекс. Підрядник ще не завершив роботи, але на підприємстві вже активно випробовують нову мийку, адже персонал вже пройшов навчання з використання нового обладнання.

Керівництво комунального підприємства розповідає, як відбувається процес.

«У нас є пістолети, за допомогою них змивають великі шматки бруду з корпуса тролейбуса. Це для того, щоб захистити щітки, якщо бруд буде потрапляти на щітки, то вони раніше вийдуть з ладу і будуть дряпати лакофарбове покриття. Далі оприскує шампунем, далі він змивається і відбувається воскування тролейбуса, щоб краплі самостійно збиралися, стікали й не потрібно було сушити тролейбус», - говорить начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.


Перед тим, як випустити транспорт на лінію, його обов'язково миють, це близько 60 тролейбусів на день, розповідають на підприємстві. Наголошують, що за допомоги нового мийного комплексу процес відбувається швидше, витрачають до 6 хвилин на один тролейбус. Крім того, витрачають менше води ніж на старій мийці.

«Вся вода, яка використовуються, вона потрапляє у водозбірники – це є внутрішнє оборотне водопостачання. На вулиці у нас є три 10 кубових ємкості послідовного очищення і ця вода знову потрапляє у мийку. Ми додаємо деякі антибактеріальні засоби, щоб прибрати неприємний запах, і десь 10 % додаємо чистої води. Використання оборотної води, крім екологічної складової, дозволяє суттєво скоротити фінансові втрати, які саме точно зможу сказати в наступному місяці, тому що ми лише тиждень експлуатуємо», - розповідає начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Персонал, який працює на мийці переконує, що опанувати нові технології було не складно, кажуть: працювати стало простіше.

«Просто треба бути уважним до всього, щоб знати, яку кнопку натиснути, коли саме. Я б не сказала, що дуже складно. Нам звісно зараз легше, не треба бігати навколо тролейбуса, як ми бігати з щітками», - ділиться мийник Тетяна Охрамович.

Гроші на мийний комплекс та ремонт приміщення виділили з міського бюджету. У рамках отримання кредиту ЄБРР місто взяло зобов’язання профінансувати новий мийний комплекс – це була одна з умов отримання коштів.

«Це складова кредитної угоди між нашим підприємством та Європейським банком реконструкції та розвитку. По цій же кредитній угоді закуповувалися 50 тролейбусів, які бачимо на вулицях нашого міста і саме для обслуговування цих тролейбусів передбачаються кошти на встановлення нового мийного комплексу. На сам мийний комплекс планували використати 200 тисяч євро, але коли зайшов підрядник то з'ясувалося, що необхідно було зробити капітальний ремонт самого корпусу, тому що йому 40 років і ніякого ремонту не було. І лише після того, як був відремонтований, постачальник мийного комплексу надав дозвіл на встановлення. В інших умовах – це було неможливо зробити. Ще роботи не закінчилися, але сума контракту десь 500 тисяч євро», - начальник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Сергій Лазарєв.

Нагадаємо, що 13 лютого в ТТУ завершували монтаж мийного комплексу.

Як повідомляв Житомир.info, 28 листопада 2022 року заступник мера розповідав, що у грудні Житомир має отримати мийний комплекс.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мийка тролейбус трамвай ТТУ Лазарєв мийний комплекс  
Матеріали по темі