Новини компаній

​Гештальт-терапія – забуте слово у сучасній психології

12 June 2023, 12:40

Особливість цієї теорії у тому, що вона виникла як противник психоаналізу із боку Зигмунда Фрейда. Автором терапії є Фріц Перлз, який приймає людину на розгляд як цілісну систему з певними особливостями та перевагами. Ця система працює на основі психології, фізичної та мозкової активності.

Якщо розглядати людину через призму гештальту, то вона є прикладом годинникового механізму, де кожен гвинтик важливий та виконує певну задачу. Цими гвинтами є тілесні відчуття, емоції, переживання, думки, почуття та багато іншого. На сайті Rozmova.me завжди допоможуть провести гештальт-терапію, але необхідно осмислити це поняття. Завдяки цьому вдасться вирішити численні проблеми.

Особливості методики

У людини є велика кількість бажань та потреб, а їх задоволення відбувається за допомогою контакту із зовнішнім середовищем. Ефективність взаємодії із цим середовищем і дозволить визначити ефективність задоволення своїх бажань. Підхід до застосування терапії передбачає наявність кількох циклів контакту із зовнішнім середовищем:

  • Преконтакт. Потреба формується через відчуття, тобто людина хоче собаку.
  • Контактування. Воно передбачає вхід у зовнішнє середовище та пошук можливостей задоволення бажання. Необхідно поїхати в розплідник і подивитися собак;
  • Повний контакт. Потребу знайдено і людина задоволена через це. Собака знайдений, і можна їхати додому;
  • Постконтакт. Відбувається насичення емоціями від контакту. Людина радіє, що у неї є собака.

Іноді відбувається зрив контакту, коли у людини починає спрацьовувати захисні механізми. Починаються проблеми, і вона ходить колом, тобто гештальт не можна закрити. Захисних механізмів кілька і за допомогою гештальт-терапії відбувається усвідомлення того, якими інструментами на підсвідомому рівні користується людина.

Ефективність терапії

Ключове завдання – навчитися створювати цілісність та задовольняти свої потреби. Психотерапевт визначить захисні механізми і намагатиметься опрацювати їх, щоб емоції вдавалося проживати, а не придушувати. Іноді на лікування потрібно як кілька місяців, так і 1-2 роки.

Завдяки терапії людині вдасться справлятися з багатьма станами, включаючи невпевненість у собі та своїх силах, втрату сенсу, складності у вираженні емоцій, самотність та багато іншого. На сайті Rozmova кожен психотерапевт надасть професійну та ефективну допомогу за відповідними напрямками.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ​Гештальт-терапія  
Матеріали по темі