Суспільство

«Потом і кров’ю»: як десантники виборювали право на маруновий берет

12 June 2023, 15:30

Маруновий берет – гордість українського десантника. Його потрібно не просто заслужити, а вибороти, пройшовши іспит на фізичну та психологічну стійкість.

Перешкоди на шляху до берета для курсантів Військової академії (м. Одеса) підготували інструктори навчального центру ДШВ. Спочатку психологічна смуга перешкод: подолавши 350 метрів завдання ускладнюють, треба доправити пораненого у зворотний бік. На все відведено 26 хвилин. Кожен курсант налаштований рішуче.

«Нічого не складно, якщо є підготовка. Якщо постійно підтримувати фізичну форму та бути морально стійким – це не складно. Мене мотивує помста за полеглого дядька, який загинув на Сході України», - ділиться курсант Військової академії (м. Одеса) Олег.

Попереду курсантів очікує «заражена ділянка місцевості», одягнувши протигаз вони біжать вперед. Долають болото та стійко витримують психологічну підготовку з елементом пострілу танку. Не зупиняючись ні на мить майбутні десантники проходять нову перешкоду з колодою на плечах, а згодом разом штовхати армійську вантажівку. Здавалося сил вже немає, але попереду ще кілька випробувань і всі вони заради одного:

«Докажіть, що ви істині десантники, що ви заслуговуєте цього берету. Берет цей маруновий з крові наших ворогів.», - інструктор навчального центру ДШВ Кулчар.

І ось остання перешкода: вистояти дві хвилини у спарингу з інструктором. Курсанти не збиралися здаватися, і всі складати іспит.

«Вони заслужили маруновий берет потом і кров’ю. Не кожен десантник може пройти через це», - сказав інструктор навчального центру ДШВ Кулчар.

Цей день запам'ятається на все життя, адже кожен довів, що гідний бути десантником, кажуть курсанти.

«З гордістю можна сказати, що ми вже десантники, заслужили цей берет. Всі були одним колективом, допомагали один одному і ніхто нікого не покинув», – каже курсант Військової академії (м. Одеса) Олександр.

Подолати такий шлях допоміг внутрішній стержень, додає житомирянин Владислав.

«Моментами було складно, але через характер, силу волі всі йшли до кінця. Дуже пишаюся своїми побратимами, що всі ми дійшли», - каже курсант Військової академії (м. Одеса) Владислав.

Майбутні офіцери-десантники урочисто проголосили Клятву десантника та одягли марунові берети.

«Робота ваша сьогодні, наскільки ви викладаєтеся та наскільки ви працюєте над собою, дає можливість бути впевненими кожному громадянину України, що є у нас майбутнє», - сказав начальник факультету підготовки спеціалістів ДШВ та морської піхоти Військової академії (м. Одеса) полковник Сергій Куз.

Нагадаємо, що у березні 2023 року журналісти Житомир.info побували на навчаннях десантників, де воїнів загартовували фізично та психологічно.

Як житомирські десантники перетворюють на добриво окупантів та нищать танки Т-72Б3 дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: десантник полігон берет маруновий берет ДШВ курсант 
Матеріали по темі