Події

У Житомирській області СБУ викрила ще 4 ворожих агітаторів: закликали берегти росію і називали Україну «окраїною руського міра»

14 June 2023, 10:45

На Житомирщині СБУ заблокувала антиукраїнську агітацію ще чотирьох ворожих прибічників.

Про це 14 червня повідомила пресгрупа Управління СБ України в Житомирській області.

«Служба безпеки України системно протидіє антиукраїнській агітації російських поплічників та проявам колабораціонізму у регіоні. Публічними прихильниками рішень і дій держави-агресора в Україні виявилися двоє коростенців та житомирянка, а також мешканець Житомирського району», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, активно підтримував повномасштабне збройне вторгнення країни-агресорки в Україну паламар одного із храмів УПЦ (МП) на Коростенщині. На адміністрованій сторінці у соцмережі «Однокласники» чоловік неодноразово розміщував маніпулятивні дописи та інтерв’ю псевдоекспертів, на яких активно спирається кремлівська пропаганда. У цих матеріалах тенденційно обґрунтовувалася «доцільність» нападу рф на нашу державу, а саме збройне вторгнення називалося «превентивною операцією колективної самооборони».

Наративи ворожої пропаганди поширював у забороненій соцмережі ще один коростенець – працівник Укрзалізниці. Чоловік виправдовував збройну агресію рф та стверджував, що напад став нібито відповіддю росії на «злочини проти мирного населення Донбасу». У поширених ним матеріалах наша держава називалася «окраїною руського міра із сплетіннями фашизму і нацизму».

Мешканка Житомира - українка за національністю чомусь ідентифікувала себе виключно росіянкою та на своїй персональній сторінці у «Однокласниках» закликала «берегти росію і путіна».

У своїх дописах жінка аргументувала неминучість збройного нападу рф «помилковим – проєвропейським – шляхом розвитку України», а також тим, що нібито таким чином «президент путін намагається врятувати світ від війни».

Ініційовані у межах кримінальних проваджень експертні дослідження підтвердили наявність протиправного контенту у поширюваних фігурантами матеріалах.

На підставі зібраних СБУ доказів зловмисникам повідомлено про підозри за ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Ще один безробітний житель Житомирського району віддавна не приховував свого захоплення політичним керівництвом країни-агресора та його діями. Не втримався він і від публічної «просвітницької роботи» серед своїх сусідів – у підтримку окупації вояками рф території України.

Зловмисник привселюдно заявляв, що «путін – молодець» і лише за умови його керівництва в Україні настане порядок. Також чоловік агітував за відродження срср, у якому нібито краще і веселіше усім жилося та за що потрібно «дякувати» виключно москві.

Слідчий СБУ повідомив чоловіку про підозру у публічних закликах до підтримки дій та рішень держави-агресора, тобто у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.111-1 КК України.

Наразі матеріали досудових розслідувань стосовно усіх фігурантів скеровано до суду для розгляду по суті.

Викриття протиправної діяльності проводили співробітники та слідчі Управління СБУ в Житомирській області.

Обвинувачення у суді підтримуватиме Житомирська обласна прокуратура.

Нагадаємо, 6 червня на Житомирщині СБУ викрила вчительку-прихильницю рашизму, яка закликала до підтримки ворожих військ та заперечувала обстріли рашистами цивільних об’єктів в Україні.

Як повідомляв Житомир.info, 31 травня 2023 року у Житомирській області СБУ викрила чергову пару інтернет-агітаторів: виправдовували збройну агресію рф проти України та молилися за окупантів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ агітація колаборант глорифікація 
Матеріали по темі