Суспільство

На Житомирщині рибпатруль контролює походження риби на ринках та розповідає, який вилов дозволений

26 June 2023, 15:30

З човна та з берега від ранку житомиряни ловлять рибу на річці Тетерів, воно й не дивно, адже літній сезон у розпалі. На передодні Всесвітнього дня рибальства, який відзначають 27 червня, у Житомирському рибоохоронному патрулі розповіли, який вилов нині дозволений.

«Згідно з новими правилами, зараз можна рибалити на сім гачків, ловити 3 кг риби, плюс ще одна рибина дозволених розмірів. Тобто рибина, яка має власні показники, наприклад, як для щуки – це 50 см. Зараз ще триває нерестова заборона на придаткових водоймах, а також триває заборона до 30 червня на вилов раків», – говорить заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Роман Демянчук.


Вже цими вихідними буде дозволено ловити раків, втім діють певні обмеження.

«Раків дозволяються ловити певних розмірів – це більше ніж 10 см. А також дозволено ловити 30 штук на одну людину», – пояснює заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів.

У рибоохоронному патрулі говорять, що охочих ловити рибу нині чимало, втім не всі дотримуються правил. Показують опломбовані сітки.

«Громадяни ловили забороненими сітками. Близько 5 порушень було виявлено у червні. Виявили одне порушення в Андрушівському районі на річці Гуйва, також було виявлено правопорушення на річці Тетерів, а також на річці Случ в Любарському районі», – розповідає заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Роман Демянчук.

Також фахівці розповіли, що ретельно перевіряють рибу, яку продають на ринках.

«Роботи додається у зв'язку з підривом Каховської ГЕС. Контролюються ринки для того, щоб не потрапила у продаж риба безпосередньо звідти. Перевіряють товарно-транспортні накладні, тобто походження, з якої області або водойми потрапила риба на ринок. Може бути таке, що не вписана риба у товарно-транспортну накладну, тому також складається адмінпротокол згідно з ч. 1 ст. 88-1(Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах)», – розповідає заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів.

Фахівці кажуть, що на ринку не виявляли рибу з Херсонської області.

«Ні, поки що не траплялося, все це контролюється», – сказав заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів Житомирського рибоохоронного патруля Роман Демянчук.

Нагадаємо, з 10 червня на більшості внутрішніх водойм України закінчилася нерестова заборона, за виключенням придаткових систем річок, де вона фінішує 30 червня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: риба рибоохоронний патруль  
Матеріали по темі