Місто

Призери міжнародних змагань про грошові премії з бюджету Житомира, чемпіонство, тренування і бойкот іранських спортсменів

26 June 2023, 15:46

Мер Житомира вручив грошові сертифікати за спортивні здобутки тренеру з таеквондо та трьом призерам міжнародних змагань.

Сертифікат у сумі 12 500 тис. грн отримав 15-річний Давид Гринько. Хлопець розповідає, що до першості на чемпіонаті Європи з таеквондо йшов майже 11 років та наполегливо тренувався.

«Готувалися ми дуже важко, бігали на стадіоні. Бігали взимку, в куртках. потім у залі і так протягом трьох місяців», - розповідає чемпіон Європи з таеквондо Давид Гринько.

Бронзу на чемпіонаті Європи з таеквондо та 8 тисяч від міського голови отримала 17-річна Катерина Гусєва. Своїми здобутками дівчина завдячує не лише тренеру, а і батькам, які в неї вірили, попри все.

«Коли я почала займатися у 2015 році - це був 3 - 4 клас, тоді я була маленькою дівчинкою. Батькам казали, може дитину віддати на якісь танці, щось простіше, гімнастику», - пригадує бронзова призерка чемпіонату Європи з таеквондо Катерина Гусєва.

Надалі у планах дівчини удосконалюватись і грошова стипендія тому лишень посприяє.

«Можливо це якісь оновлення зі спортивної амуніції. Якісь нові рукавиці, можливо форму», - розмірковує Катерина Гусєва.

З-поміж юних спортсменів майстер спорту України з пауерліфтингу Андрій Баленков. Чоловік отримав 20 тис. грн за те, що здобув срібло на чемпіонаті світу з жиму лежачи, який проходив у Південно-Африканській Республіці.

«Повна команда 6 людей, але ми повним складом не змогли поїхати. І навіть за таких умов, з 18 команд Україна зайняла 5 командне місце. Була дуже запекла боротьба. Найтитулованіший учасник з Японії, він 18-разовий Чемпіон світу. Я пожав 270 кг, він 275 кг», - розповідає срібний призер чемпіонату світу з пауерліфтингу Андрій Баленков.

Представляти Україну на міжнародному рівні не тільки відповідально зі спортивної точки зору, а й з моральної - зізнається Андрій. Пригадуючи, як зі своїм співкомандником влаштували бойкот іранському спортсмену, не потиснувши йому руку.

«Він підходив, виясняв, чому йому не потисли руку. Ми йому пояснили, показали фотографії. В той час, це було 27 травня, коли ми виступали на змаганнях, ввечері іранські дрони бомбили Житомир і Київ. Тому іще й психологічне напруження ішло», - згадує Андрій Баленков.

«В України є майбутнє і не тільки на полі бою, а і у спорті Україна перемагає - це класно», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

І щоб у спортсменів було ще більше жаги до перемоги, їх важливо заохочувати - підсумовує начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту Ірина Ковальчук.

«Впевнені, що це гарний початок, гарна традиція і наступного року матимемо кращий бюджет і зможемо переглянути ці кошти, щоб по достоїнству підтримувати наших спортсменів. Тому що, спортсмени багато коштів витрачають і на підготовку і на дорогу, і на перебування на міжнародних змаганнях. Близько 15% спортсменів зараз перебувають за кордоном. Сподіваюсь, що з кожним роком ті спортсмени, які на жаль поїхали в інші країни, вони повернуться. Побачать, що підтримка є і повернуться до Житомира, продовжуючи спортивну славу міста», - переконана начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту.

Нагадаємо, 22 червня 2023 року мер Житомира Сергій Сухомлин підписав розпорядження про виплату грошових нагород тренерам і призерам міжнародних змагань.

Як повідомляв Житомир.info, 1 березня 2023 року виконком Житомирської міської ради ухвалив рішення про встановлення винагород спортсменам і тренерам Житомирської міської територіальної громади за досягнення високих спортивних результатів на міжнародних змаганнях: максимальна винагорода становила 80 тис. грн, мінімальна – 2 тис. грн. Згодом вирішили всі розміри винагород збільшити на 5 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: змагання таеквондо приз премія спортсмен чемпіонат Гринько Баленков Гусєєва Сухомлин Ковальчук 
Матеріали по темі