Місто

У житомирській обласній лікарні під час ремонтних робіт «вибухнув» томограф: суму збитків поки підраховують

4 July 2023, 11:00

Увечері 3 липня соцмережами почала ширитися інформація, що цього дня у Житомирській обласній клінічній лікарні імені О.Ф. Гербачевського вибухнув апарат МРТ під час ремонтних робіт.

У коментарі Житомир.info 4 липня завідувачка відділення рентгенології Житомирської обласної клінічної лікарні імені О.Ф. Гербачевського Якушкіна Ірина Мечиславівна підтвердила інформацію про те, що апарат для проведення МРТ дійсно вийшов з ладу.

«Учора проводилися роботи кисневої точки в кабінеті МРТ фірмою-підрядником, яка має усі дозвільні документи і виграла тендер на проведення робіт. Вони взялися проводити ці роботи і близько 9 години зайшли зі своїм інструментарієм в процедурну кабінету МРТ. Інструментарій був металевим, хоча наші співробітники попереджали, що не можна з ними туди заходити з ними. В кабінеті сам магніт притягнув до себе металеві предмети, що пошкодило апарат і він вийшов з ладу. Це був витік гелію. Так як у кабінеті МРТ постійно є магнітне поле і постійно є витік гелію, це газ, він для того, щоб охолоджувати апарат МРТ. У зв’язку з тим, що був пошкоджений магніт, гелій вийшов», - розповіла лікарка.

Пані Ірина пояснює, чому ж тоді працівники лікарні не прослідкували, щоб до кабінету не заносили металеві інструменти.

«Справа в тому, що в нас зранку о 6 годині були перебої зі світлом, безперебійники вийшли з ладу, якраз у той час прийшли електрики їх ремонтувати і тому наші співробітники були зайняті з ними», - зазначає завідувачка.

Також вона стверджує, що в цей момент співробітники фірми підрядника повністю вивели з ладу магніт і, швидше за все, лише вони відповідатимуть за скоєне.

«Розслідування та висновки будуть зроблені фахівцями згідно букви закону і тоді встановлюватимуть весь масштаб шкоди. Наразі ми чекаємо фірму представників «Philips», які будуть обстежувати і точно скажуть, наскільки апарат пошкоджено і яка приблизно сума збитків», - додала Ірина Якушкіна.

У пресслужбі Житомирського райуправління поліції 4 липня у коментарі Житомир.info зазначили, що наразі за фактом події правоохоронці проводять перевірку.

«3 липня близько 11 години до поліції звернулася керівник одного з відділень Житомирської обласної лікарні з приводу того, що під час ремонтних робіт було пошкоджено магнітно-резонансний томограф. На місці події працювала слідчо-оперативна група Житомирського районного управління поліції. Усі учасники події були встановлені, опитані та нині поліцейські проводять перевірку та встановлюють обставини діяння», - прокоментували у поліції.

Зауважимо, в системі «Прозорро» є договір на послуги з ремонту медичного обладнання, визначення технічного стану медичного та рентген обладнання, який 29 червня 2023 року обласна лікарня уклала з ФОП Логінов Олександр Іванович. За 45 тис. 510 грн підприємець до 31 серпня 2023 року мав надати такі послуги: ремонт автоклава ГПД-400 №1 (ЦСВ); ремонт кисневого зволожувача; ремонт системи киснепостачання МРТ; ремонт рентгендіагностичного апарату «Кліномат»; ремонт автоклава ГПД-400 №3 (ЦСВ); визначення технічного стану рентген обладнання з наданням технічного висновку; визначення технічного стану медичного обладнання з наданням технічного висновку.

Як повідомляв Житомир.info, 9 червня 2016 року в Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського відбулося офіційне відкриття роботи магнітно-резонансного томографа: МРТ коштував 29,4 млн грн, а ремонті роботи для його встановлення 1,3 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: томограф лікарня обласна лікарня МРТ Якушкіна РУП поліція 
Матеріали по темі