Влада

Служба екстреної допомоги 112 до кінця серпня має запрацювати в Житомирській області, - МВС

11 July 2023, 18:15

Служба 112 на всій території України запрацює до кінця 2024 року.

Про це 11 липня повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

«Служба екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 запрацювала з 1 липня на території міста Києва. В подальшому вона буде покривати центральний макрорегіон, до якого увійдуть Київська, Житомирська, Вінницька, Черкаська та Чернігівська області», - сказав заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко в ефірі телеканалу «Суспільне».

Він додав, що наступний етап реалізації проєкту охопить західний макрорегіон із комунікаційним центром у місті Львів. До західного макрорегіону будуть віднесені Рівненська, Волинська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області. Третій етап – це відкриття центру у м. Дніпро та розширення мережі обслуговування у Дніпропетровській, Полтавській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Фінальний етап – місто Одеса та південні регіони, включно з АР Крим.

Реалізація заходів із розгортання Системи 112 на всій території України залежатиме від безпекової ситуації, однак МВС має чіткий план із датами впровадження – розширення мережі центрів та обслуговування абонентів планують завершити до кінця 2024 року.

«Є у нас розроблений план: у Київській області заходи мають бути реалізовані до кінця серпня. Відкриття центру у Львові має відбутися до 1 грудня. Якщо говорити про Дніпро і Одесу, то тут, безумовно, багато буде залежати від безпекової ситуації. Проте, відповідно до нашого плану, до кінця 2024 року вся Україна має бути покрита такими центрами, і можливість зателефонувати за єдиним номером 112 буде у громадян на території всієї країни. Перевага від єдиного номера 112 – коли є необхідність викликати декілька служб одночасно. Це може бути або приліт ракети, або ДТП із постраждалими. Наприклад, коли автомобіль горить, необхідно викликати, окрім поліції, ще ДСНС та екстрену медичну допомогу. Це тепер можна зробити за одним номером 112», - зазначив Леонід Тимченко.

Важливо зауважити, що інші номери екстрених служб 101, 102, 103 і 104 продовжують працювати.

В МВС зазначають, що з 1 липня, коли запрацював єдиний номер 112 у місті Києві, до Центру 112 надійшло понад 14 тисяч дзвінків, і лише близько 2 тисяч з них були скеровані до спеціалізованих екстрених служб. Це говорить про те, що велика кількість дзвінків є непрофільними. Таким чином Служба 112 розвантажує служби реагування, опрацьовуючи значну кількість звернень, які не потребують залучення екстрених служб.

Нагадаємо, в квітні 2021 року у Житомирі генеральний директор компанії «IT Space» Нуржан Нуралбаєв (Республіка Казахстан) презентував проєкт єдиної чергово-диспетчерської служби 112, Житомирська область могла стати пілотним регіоном України для впровадження такої екстреної служби, аналога американської 911.

Як повідомляв Житомир.info, у Верховній раді в серпні 2011 року був зареєстрований ініційований Кабінетом міністрів законопроєкт «Про систему екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МВС екстренна служба 112 Тимченко 
Матеріали по темі