Влада

Мінцифри хоче виміряти рівень цифрових послуг і розвитку діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України

15 July 2023, 09:43

Мінцифри за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, та «Делойт» вперше визначатиме рівень цифрових послуг і розвитку діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України.

Про це 14 липня повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Індекс цифрової трансформації громад України допоможе визначити рівень цифрових послуг і стан діджитал-інфраструктури в територіальних громадах України, а також дозволить виокремити пріоритетні напрями цифрового розвитку й системного впровадження інструментів е-урядування, е-комерції тощо.

«Індекс – це перший такий досвід в Україні, що дозволить оцінювати й покращувати стан локальної цифрової інфраструктури. Рішення, ухвалені на державному рівні, впливають на цифрову трансформацію громад, і навпаки – з рішень на місцях починається комплексний розвиток держави. Тому ми раді презентувати Індекс як інструмент позитивної цифрової трансформації регіонів», - заявив заступник голови Офісу президента України Олексій Кулеба.

Структура Індексу відповідає стратегічним цілям Мінцифри, а також враховує світовий досвід цифрової трансформації та нормативні документи, що регулюють цифровізацію на загальнодержавному рівні.

«Індекс цифрової трансформації громад допоможе сформувати дорожні карти для кожної громади, щоб посилити та пришвидшити розбудову цифрової держави. Індекс базується на комплексній методології, яка містить 65/78 показників, що охоплюють 5 категорій: цифрову економіку, послуги та інфраструктуру, а також цифрові навички та цифровізацію в органах місцевого самоврядування. Індекс продемонструє цифровий розвиток громад та ступені готовності до цифрової трансформації. Результати вимірювання дозволять громадам побачити сильні та слабкі сторони і, відповідно, розвивати цифрові послуги, потрібні в їхньому регіоні. А також цифрову освіту, цифрову економіку і навіть зможуть залучати інвестиції під актуальні локальні проекти», - зазначила заступник міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Таким чином, для вимірювання рівня цифровізації в громадах буде використано Базовий (для малих та середніх ТГ) та Розширений Індекси (для значних та великих ТГ), кожен з яких містить 5 однакових блоків, але з різною кількістю індикаторів – 65 та 78 відповідно.

Основні блоки Індексу:

Цифрова економіка

У цьому блоці оцінюватиметься спроможність територіальної громади забезпечувати розвиток галузі інформаційних технологій, сприяти формуванню розвинутої ІТ-екосистеми на території власної ТГ

Розвиток цифрових навичок населення

Група охоплює показники підвищення рівня цифрової грамотності та підтримки громадян, які мають бажання розвиватися в галузі ІТ

Цифрова інфраструктура

У блоці йтиметься про наявність та функціонування інфраструктури для населення задля поширення цифровізації й безпечного функціонування

Цифровізація публічних послуг

Блок міститиме показники забезпечення надання послуг ТГ через цифрові канали з дотриманням високого рівня зручності, омніканальності, простоти, безпечності тощо

Цифрова трансформація органів місцевого самоврядування

У категорії оцінюватиметься підтримка функцій прямої демократії, створення інструментів забезпечення внутрішнього функціонування ОМС, цифровізації всередині ОМС

За результатами дослідження буде визначено рівень цифрової зрілості територіальної громади — від стартового до трансформаційного.

Детальніше ознайомитися зі структурою та методикою Індексу можна українською та англійською мовами.

Якщо у вас є рекомендації, будь ласка, пишіть на hello@thedigital.gov.ua з темою листа «Індекс ЦТ громад».

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2023 року Мінцифри презентувало результати цифрової трансформації в регіонах України за 2022 рік: індекс цифровізації Житомирської області – 0,692 з 1 бала.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінцифри цифровізація дослідження діджиталізація 
Матеріали по темі