Новини компаній

Як правильно гріти їжу в мікрохвильовці, щоб страви були смачними та корисними

18 July 2023, 14:07

Мікрохвильові печі є майже в кожній квартирі. Здебільшого ми використовуємо їх для швидкого розігрівання страв або розморожування продуктів з морозильної камери. Саме для цього у 40-х роках минулого століття і було створено мікрохвильовки. Втім, як показує практика, багато людей неправильно використовують цей вид кухонної техніки. Звідси походять й різноманітні забобони та хибні твердження, мовляв, печі НВЧ є шкідливими для здоров’я, а їжа після розігрівання втрачає смак та переважну більшість корисних органічних сполук.

Пропонуємо кілька простих рекомендацій, що дозволять швидко та без втрати корисних речовин використовувати вашу мікрохвильову піч для готування та розігрівання їжі.

Грійте їжу з інтервалами

Енергія хвиль, що генеруються магнетроном, доволі низька. Через це можна часто спостерігати картину, коли зверху страва добре нагрілася, а всередині вона лишається холодною та сирою. Аби уникнути цього, фахівці розповідають, як правильно повинна працювати мікрохвильова піч:

• якщо грієте рідку страву, наприклад вчорашній борщ, увімкніть мікрохвильовку на 30 секунд – одну хвилину;

• після вимкнення добре перемішайте страву у тарілці та знов установить таймер на короткий час;

• якщо маєте справу з твердими та великими порціями, наприклад грієте курячі стегенця чи котлети, їх також грійте з інтервалами, перевертаючи для рівномірного нагрівання.

Завдяки такому простому підходу їжа рівномірно нагрівається з усіх боків, соуси та приправи зберігають смакові якості, їжа не втрачає вологу та не сохне.

Зволожуйте їжу у мікрохвильовці

Електромагнітне випромінювання, що його генерує магнетрон, взаємодіє з молекулами води у страві. Саме з цієї причини деякі страви після розігрівання стають сухими та не смачними. Для виправлення ситуації дотримуйтесь простих та дієвих порад:

• до вермішелі, каш, гарнірів можна додати трохи звичайної води. Завдяки цьому макарони не будуть такими сухими, коли витягнете їх з мікрохвильовки;

• якщо воду додавати не можна, використовуйте соуси та кетчупи, залежно від виду та консистенції страви;

• за можливості також грійте їжу інтервалами, ретельно її помішуючи.

Варто також накрити тарілку куполом для мікрохвильовки, щоб бризки не летіли на стінки.

Грійте страви частинами

Ще одна дієва порада. Наприклад, коли грієте гамбургер, булочка може пересмажитись і всохнути, тоді як котлета всередині прогріється до ідеального стану. Це саме стається під час нагрівання гарнірів з котлетами, біфштексами тощо. За змоги розбивайте страву на частини й таким чином її розігрівайте.

Викладайте страви рівним шаром на тарілку

Електромагнітні хвилю мають низьку проникну здатність. Тому для рівномірного прогрівання рекомендується викласти їжу на тарілку або в пластиковий контейнер рівним тонким шаром.

Ще декілька корисних порад:

1. Не використовуйте одноразовий пластиковий посуд, адже при нагріванні токсини можуть потрапити до їжі;

2. Купуйте посуд спеціально для мікрохвильової печі;

3. Не допускається використання крафтового паперу, у якій іноді загортають різноманітні продукти;

4. Регулярно мийте піч НВЧ;

5. Не ставте “сухі” страви, що не містять рідину.

Не забуваймо про те, що мікрохвильова піч з грилем та конвекцією здатна замінити електродуховку та мультиварку. У ній можна не лише гріти, а й готувати різноманітні страви для вашої сім’ї.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі