Місто

На що, крім допомоги ЗСУ, мають зараз витрачати кошти з бюджету Житомира. Опитування

18 July 2023, 16:26

Не витрачати кошти на товари і послуги, які не є пріоритетними під час війни – із такою вимогою 17 липня через соцмережі до місцевих рад та обласних адміністрацій звернувся голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, зазначивши, що це «останнє попередження» за розтрачання бюджетних грошей на барабани, стадіони і бруківку.

З огляду на це, 18 липня ми запитали житомирян: на що, крім допомоги захисникам, першочергово варто витрачати гроші з міського бюджету в умовах воєнного стану та чи на часі нині ремонт доріг, тротуарів та скверів у Житомирі

«Насамперед потрібно допомагати військовим, тому що у нас зараз база – це перемога. По-друге, потрібно допомагати людям, які не можуть себе самі забезпечити – люди з інвалідністю, пенсіонери, робити для них пункти допомоги, наприклад – безкоштовно видавати їжу. Потроху можна відновлювати інфраструктуру, розбудовувати місто. Тротуари, дороги – це потрібно підтримувати, не потрібно запускати місто, тому що в нас, дякувати ЗСУ, більш-менш спокійно, але потрібно якось пропорційно розподіляти бюджет», - відповідає Дар’я.

«Допомога військовим, тротуари і сквери – не на часі», - переконана Антоніна.

«За гроші міста повинні допомагати людям, які постраждали від військової агресії. Людям, які приїздять з інших населених пунктів, де ведуться бойові дії, людям, яким важко сьогодні. Є пенсіонери, в яких маленькі пенсії, їм варто допомогти. Якби було все добре в країні, то не завадило б робити дороги, але сьогодні є більш важливіші проблеми, ніж дороги», - говорить Ірина.

«Хай поїдуть до нашої тероборони, яка на передку, і подивляться чим їх годують і в якому вони одязі ходять, це ж наші люди. То нам треба бруківку стелити, чи людей треба своїх рятувати. Якщо у них все буде, і ми не будемо кожного дня перекидати гроші волонтерам, тоді вже можна щось робити», - нарікає Микола.

«Потрібно нашим військовим допомагати. Також, я б хотіла, щоб ці кошти використовувались на розвиток нашої медицини, щоб були гідні зарплати медикам, хірургам, лікарям. Звичайно, хотілося б, щоб кошти інвестувалися в освіту: у нас є багато локальних університетів, є студенти, щоб були проєкти, які допомагали б нашим студентам розвиватися, відвідувати інші країни. На мою думку, це такі три найважливіші аспекти», - ділиться думками Юлія.

«Громадська безпека, безпечне місто, наявність відеокамер у громадських місцях, в місяцях транспортних розв’язок. Це допоможе уникати спірних ситуацій при аваріях і забезпечувати безпеку громадян при їх переміщенні в темну пору доби. І взагалі все, що стосується нашої безпеки – це першочергові витрати мають бути», - зауважує Олег.

«Першочергово – на допомогу військовим, в другу чергу – це дороги. Враховуючи стан дорожнього покриття Житомирської області, то в принципі доцільно», - зазначає Поліна.

«Швидше на вивчення української мови, саме в Житомирі. Тому що я львів’янин і мені здається, що багато людей спілкуються досі російською мовою, і це дуже неприємно. Я військовий, тут служу, і дуже часто трапляється російська мова саме в сфері обслуговування – це неприємно чути, дуже сильно тригерить і такого не хочеться», - розмірковує Володимир.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міської ради 29 червня 2023 року депутати обговорювали електронну петицію, яка стосується відмови від значних витрат на декоративні ділянки міста: вона набрала необхідну кількість голосів, але цю пропозицію підтримали лише 8 депутатів, а мер Сергій Сухомлин зауважив, що на оборону виділяється у десятки разів більше коштів, аніж на благоустрій. Зокрема, від початку російської збройної агресії (24 лютого 2022 року) і до 29 червня 2023 року з бюджету Житомирської міської територіальної громади на підтримку сил оборони України виділено 1 мільярд гривень, з них 500 млн грн – на ЗСУ і стільки ж – на військові облігації.

Як повідомляв Житомир.info, департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА 21 червня 2023 року підписав з ТОВ «Артхаус» договір вартість 69,9 млн грн на виконання робіт по реконструкції футбольного поля та благоустрою території центрального стадіону в Житомирі, які мають бути завершені до 20 грудня 2024 року. А до цього, 26 травня, начальник ОВА Віталій Бунечко розповідав про проєкти, на які хочуть отримати фінансування з Фонду відновлення, серед них – стадіон «Полісся» в Житомирі, який необхідно привести у відповідність до вимог проведення матчів Української Прем’єр-ліги, щоб приймати грандів українського футболу на домашньому стадіоні футбольного клубу «Полісся».

Станом на лютий 2021 року загальна кошторисна вартість першої черги реконструкції стадіону «Полісся» становила 204,4 млн грн, а для отримання стадіоном третьої категорії згідно з регламентом ФФУ треба було робити окремий проєкт, орієнтовною вартістю майже 100 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет підтримка допомога опитування стадіон  
Матеріали по темі