Влада

НАБУ рекомендує Кабміну терміново усунути корупційні ризики в постанові про державні закупівлі під час воєнного стану

19 July 2023, 15:29

Порядок закупівель під час воєнного стану потребує критичних змін.

Про це йдеться в заяві Національного антикорупційного бюро, оприлюдненій 18 липня 2023 року.

«Неврегульованість визначення ціни, відсутність відповідальності, можливість закупівель без торгів – це корупційні ризики, які терміново потребують усунення з боку Уряду. Йдеться про постанову Кабміну № 1178 щодо особливостей здійснення закупівель у період воєнного стану, пропозиції змін до якої підготувало НАБУ», - зазначається у повідомленні.

Цей крок націлений на усунення цілої низки ризиків, серед яких:

безпідставне завищення ціни товарів/послуг через неврегульованість механізму визначення замовниками очікуваної вартості предмета закупівель;

наявність можливості закуповувати товари/послуги без проведення відкритих торгів;

відсутність відповідальності замовника у зв’язку з неперевіркою інформації щодо підрядника;

відсутність відповідальності підрядника у зв’язку з подачею недостовірної інформації про себе;

відсутність лімітів на пролонгацію договорів, які укладалися через нагальну потребу у закупівлі;

попередня оплата (аванс) не гарантує виконання договору підрядником.

Про ці ризики НАБУ поінформувало КМУ листом. Згідно з ЗУ «Про Національне антикорупційне бюро України» органи державної влади мають протягом 30 днів розглянути його.

Зауважимо, що постанова Кабміну №1178 була прийнята 22 жовтня 2022 року, після того в неї вже 12 разів вносилися зміни, останній раз – постановою від 7 липня 2023 року.

Нагадаємо, будівельні матеріали по завищеній ціні виявили у тендері на ремонт житомирського стадіону «Полісся», де департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА 21 червня 2023 року підписав договір вартість 70 млн грн.

Завищені ціни на матеріали та «свіжеоформлених» співробітників побачили в тендері управління капітального будівництва на капітальний ремонт тротуарів по вул.Вітрука у Житомирі за 1,8 млн грн. Переможець тендеру надав свій коментар наголосивши, що його ціна була майже на 100 тис. грн нижчою від очікуваної вартості, визначеної замовником.

Як повідомляв Житомир.info, детективи НАБУ здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 13.01.2023 за ч.2 ст.364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), за фактом зловживання посадовцями Житомирської ОДА своїм службовим становищем «з метою одержання неправомірної вигоди для себе та юридичних осіб ТОВ «Будівельна компанія «Будальянс Груп» та ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», всупереч інтересам служби, шляхом розірвання діючих договорів на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та подальшого укладання нових договорів з тотожним предметом за завищеними цінами, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам».

Думки житомирян про те, на що, крім допомоги ЗСУ, мають зараз витрачати кошти з бюджету міста, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАБУ тендер закупівля корупція КМУ  
Матеріали по темі