Влада

Прем’єр-міністр закликав місцеву владу відкласти всі видатки, які не на часі, та назвав пріоритети

21 July 2023, 14:59

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль попросив місцеву владу відкласти всі видатки, які сьогодні не на часі.

Про це він сказав у промові на засіданні Уряду 21 липня 2023 року.

«Україна веде екзистенційну війну за своє виживання. Як вчора чітко сказав Президент України, «у час такої війни максимум державної уваги, а отже, і державних ресурсів має йти на оборону». Для Уряду це постійно був пріоритет, про це говорять цифри та факти. 672 млрд грн Уряд виділив на оборонні потреби за перші пів року 2023-го. За цей же час абсолютно всі податки громадян та бізнесу склали 600 млрд грн. Тобто кожна гривня і кожна копійка, яку громадяни України платять у бюджет, ми одразу направляємо на зарплати військових, на техніку, зброю, дрони, боєприпаси та інше забезпечення нашої армії. Оборона та безпека була, є і буде абсолютним пріоритетом державних видатків», - сказав Денис Шмигаль.

Другий пріоритет і основна стаття видатків – соціальні програми. Пенсії, допомоги одиноким матерям, людям з інвалідністю, ВПО, субсидії та інші пільги. За шість місяців цього року Уряд виділив на всі ці потреби 264 млрд грн, а це майже 20% від усього обсягу видатків держбюджету за цей час.

Третій пріоритет – це робота бюджетної сфери, передусім мова йде про виплату зарплат лікарям та вчителям, фінансування медицини, освітні субвенції.

Четвертий пріоритет видатків – це критична інфраструктура. Забезпечення тепло- і водопостачання. Це залізниця, енергетика. Ті речі, які потребує вся країна і кожен громадянин.

П’ятий пріоритет – це швидке відновлення, де визначено ключові сфери на наступний рік. Відбудова та захист енергооб’єктів. Гуманітарне розмінування. Ремонти та відбудова житла для людей. Відновлення критичної та соціальної інфраструктури на деокупованих та постраждалих територіях.

«Це п’ять пріоритетів, які є першочерговими для фінансування. Це ті речі, які потрібні для нашої стійкості, оборони, безпеки, виживання. Тому звертаюсь до керівників місцевої та центральної влади. Всі видатки, які сьогодні не на часі, прошу відкласти. Це питання здорового глузду та розуміння пріоритетів. Поставте собі запитання – як рішення, яке ви ухвалюєте, наближає нашу перемогу або вирішує критичне питання? Якщо відповідь – ніяк, то відкладіть його ухвалення на післявоєнний час. Або шукайте інші джерела для реалізації», - сказав прем’єр-міністр.

У вечірньому зверненні 20 липня президент Володимир Зеленський також говорив про бюджетні видатки.

«Говорив сьогодні з Премʼєр-міністром Шмигалем і щодо іншого питання, яке варто розглядати, зокрема, через призму справедливості. Бюджетні видатки. У час такої війни максимум державної уваги, а отже, і державних ресурсів має йти на оборону. Очевидна річ. А кожен проект, який може бути реалізований коштом позабюджетних ресурсів, має бути реалізований коштом саме позабюджетних ресурсів. Це стосується різних сфер, зокрема галузі культури. Музеї, культурні центри, символи, серіали – усе це важливо, але зараз інші пріоритети. Знаходьте позабюджетні кошти. Не державні. Отже, я запропонував голові уряду два кроки. Перший – знайти позабюджетні кошти на проекти, які зараз справді потрібні. У світі є люди, які можуть допомогти. А друге: попросив Премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики України. Окремо хочу звернутися до всіх представників місцевої влади в нашій країні: люди мають відчувати, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно. Кожен розуміє, про що йдеться. Бруківка, прикрашання міст, фонтани – почекають. Спочатку перемога», - наголосив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, на сесії Житомирської міської ради 20 липня 2023 року перерозподілили на укриття та потреби оборони 140 млн грн: капітальні видатки управління капітального будівництва зменшили на 136 млн 014 тис. Грн (з яких саме об'єктів зняли фінансування – дивіться тут), капітальні видатки управління комунального господарства – на 4 млн 468,7 тис. грн. Мер також заявив, що Житомир витратив на заходи оборони більше, ніж Київ: після 24 лютого 2022 року сумарно на закупівлі для потреб ЗСУ і військові облігації спрямовано з міського бюджету 1,8 млрд грн.

Як повідомляв Житомир.info, на сесії Житомирської міської ради 29 червня 2023 року депутати обговорювали електронну петицію, яка стосується відмови від значних витрат на декоративні ділянки міста: вона набрала необхідну кількість голосів, але цю пропозицію підтримали лише 8 депутатів, а мер Сергій Сухомлин зауважив, що на оборону виділяється у десятки разів більше коштів, аніж на благоустрій.

Думки житомирян про те, на що, крім допомоги ЗСУ, мають зараз витрачати кошти з бюджету міста, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ видатки бюджет президент пріоритет Шмигаль Зеленський благоустрій 
Матеріали по темі