Влада

Представники Омбудсмана перевіряли умови у житомирському Будинку дитини, де виховуються малюки від народження

30 July 2023, 13:54

Представники Уповноваженого Верховної ради України з прав людини 24 липня провели моніторинг комунального некомерційного підприємства «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків» Житомирської обласної ради.

Про це 26 липня повідомили на сайті Уповноваженого.

Зазначено, що під час моніторингу в Будинку дитини перебувало 60 дітей: 13 дітей першого року життя, 37 дітей віком від року до трьох і 20 дітей віком від трьох років.

«Будинок дитини надає послуги медичної, психологічної, педагогічної допомоги, соціальної реабілітації дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, і дітям із сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах, від народження до 6 років включно», – йдеться у повідомленні.

Крім того, заклад задовольняє потреби дітей з обмеженими функціональними можливостями (з груп ризику щодо отримання інвалідності, дітям з інвалідністю) у медичній та паліативній допомозі від народження й до 18 років.

Для всіх категорій дітей у Будинку дитини є відділення медико-соціальної реабілітації з відділом медичної реабілітації.

Монітори оглянули стаціонарні відділення:

- відділення медичної реабілітації дітей перших трьох років життя, які народилися передчасно або хворими;

- відділення медичної реабілітації дітей від трьох років життя, які мають ураження нервової системи;

- відділення медичної реабілітації дітей від трьох років життя з ураженнями опорно-рухового апарату;

- відділення стаціонарної допомоги;

- відділення паліативної допомоги.

«У Будинку дитини створені задовільні умови для життя дітей, витримується санітарно-гігієнічний, світловий і повітряний режим. Дотримані вимоги щодо організації харчування дітей у закладі: протермінованих продуктів харчування в морозильних камерах і холодильниках не виявлено, всі продукти харчування промарковані. Діти забезпечені одягом, взуттям, засобами особистої гігієни», – констатують на сайті Уповноваженого.

Зазначено також, що для гармонійного фізичного та інтелектуального розвитку вихованці закладу мають змогу користуватися спеціально обладнаним кабінетом М. Монтессорі, кабінетом психологічного розвантаження, спортивною і музичною залами, займаються з логопедом та в ігровій інтерактивній кімнаті.

Адміністрація Будинку дитини дотримала всіх рекомендацій щодо організації безпечної роботи закладу за різних обставин: створено запас продуктів харчування та води, є генератор, обладнано укриття.

«Захисна споруда включає відокремлені кімнати, призначені для перебування кожного відділення окремо. Укриття укомплектоване на випадок цілодобового перебування там персоналу та вихованців закладу: є електроенергія, запас води, на підлозі килимове покриття, повністю облаштована кухня та санітарна кімната. Створено умови для отримання вихованцями певних реабілітаційних послуг», – звітують монітори.

Як повідомляв Житомир.info, 15 червня 2023 року на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини інформували про відвідування Житомирського геріатричного пансіонату Житомирської обласної ради, під час якого виявили ряд порушень: протерміновані ліки, антисанітарія, гризуни.

А 29 червня на сайті Уповноваженого розповідали про візит до приватного будинку для постійного або тимчасового проживання осіб літнього віку та людей з інвалідністю ФОП Карпенко М.О. в селі Станишівка Житомирського району. В результаті моніторингу закладу були встановлені деякі порушення, зокрема, виявлені продукти харчування, термін придатності яких минув.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Уповноважений Омбудсман Омбудсмен Станишівка будинок дитини  
Матеріали по темі