Суспільство

​Житомирщина під час війни: про втрати, відновлення регіону та друзів, які підставили плече

3 August 2023, 10:00

Майже 40 діб. Саме стільки під російською окупацією перебувала частина території Житомирської області. Так, уже в перший день повномасштабного вторгнення ворог розмістив свої позиції на прикордонних територіях Овруцької, Народицької, Коростенської та Малинської громад, захопивши ліси, поля і тимчасово окупувавши 4 села.

«Мапа Житомирщини зараз є своєрідним відображенням мапи України. У нас є невеличка територія, яка окупована, це 4 села Народицької громади, неподалік Чорнобильської зони», – у березні 2022 року розповідав начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Росіяни обстрілювали з артилерії та з повітря житлові будинки, підприємства, об'єкти критичної інфраструктури, руйнували храми.

Наші ЗСУ давали ворогу гідну відсіч, і 4 квітня росіяни втекли з території Житомирщини.

«Пішли, замінувавши приватні оселі, замінувавши ліси, фактично залишивши за собою сліди війни», – повідомляв начальник ОВА.

… Пошкоджені та обкрадені будинки мирних жителів, розграбовані магазини, зруйновані дороги, підірвані мости та понівечена 160-річна церква – саме такі картини «руського міра» залишили по собі окупанти на півночі Житомирщини.

У Народицькій громаді. Фото пресслужби ГУНП у Житомирській області

Загалом же лише впродовж року повномасштабної війни регіон зазнав 103 ракетно-бомбових удари росіян, унаслідок яких було пошкоджено або повністю зруйновано 3350 об’єктів.

«Найбільше від ворожих обстрілів постраждав житловий фонд. Сотні людей залишилися без даху над головою, втратили все, що створювали роками чи навіть десятиліттями», – у лютому 2023 року розповідав начальник обласної військової адміністрації.

Наслідки обстрілів приватного сектору на Богунії в обласному центрі. Березень 2022

Прикордонний Овруч

Обстріляний Коростень

Окрім того, були зафіксовані факти руйнувань чи пошкоджень 58 дитсадків, шкіл та вищих навчальних закладів.

Зруйнований ліцей № 25 у центрі Житомира. Березень 2022

Унаслідок одного з авіаобстрілів зазнав руйнувань Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова. До слова, заклад став альма-матер для багатьох російських офіцерів. Викладачі інституту навіть записували звернення до своїх колишніх випускників, які причетні до нападу на Україну, закликаючи «подивитися на себе у дзеркало…»

Руйнування у військовому інституті. Березень 2022

За даними департаменту регіонального розвитку ОВА, оприлюдненими у листопаді 2022 року, внаслідок російських обстрілів в області було пошкоджено 25 медичних закладів.

Зокрема, у березні 2022 року авіаудар російського окупанта зачепив частину перинатального центру, що в районі Богунії у Житомирі.

«Своєчасне оповіщення про повітряну тривогу допомогло спасти життя людям. На щастя, всі дітки, мамочки, вагітні живі та не постраждали. Знаходяться всі в бомбосховищі та залишаться там на ніч», – повідомляв тодішній голова облради Володимир Федоренко.

У перинатальному центрі. Наслідки авіаудару. Березень 2022

І найболючіші цифри: з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2023 року внаслідок збройної агресії рф в області загинуло 38 мирних жителів, поранені – 65. На превеликий жаль, серед них – 15 дітей: троє загиблих та 12 поранених.

Міграція

Від початку повномасштабного вторгнення росії і станом на середину травня 2022 року з Житомирської області виїхало понад 300 тисяч осіб, а це третина жителів.

Найактивніше люди виїжджали з північних районів області, де були постійні авіаційні нальоти.

«Ми (централізовано) вивозили людей з Овруцької громади, з Коростеня, постійно вивозили людей на потягах з Житомира», – 13 травня 2022 року розповідав начальник ОВА Віталій Бунечко.

Евакуаційний потяг до Львова. Житомир. Залізничний вокзал. Початок березня 2022

Водночас Житомирщина й сама стала прихистком для тисяч внутрішньо переміщених осіб. За інформацією ОВА, станом на 23 червня 2023 року в Житомирській області проживало 64 662 людини з небезпечних регіонів, із них 18 212 дітей різного віку. Вимушених переселенців поселяють у комунальних закладах, релігійних та благодійних організаціях, у приватному секторі. (Варто зазначити, що впродовж року кількість переселенців зменшилася: станом на середину травня 2022 року в області було зареєстровано близько 95 тисяч ВПО).

Важливо, що на Житомирщині отримали прихисток 345 підопічних соціальних закладів та маломобільних українців зі Сходу та Півдня.

Життя перемагає

Попри небезпеку, вже у квітні чимало жителів Житомирської області, що евакуйовувалися, почали повертатися до рідних домівок. Ті, які застали вдома розруху, заходилися відновлювати оселі. Сапери ж взялися розміновувати території, а військові – укріплювати кордон і тримати оборону.

За неповний рік в області вдалося відновити понад 1500 пошкоджених житлових будинків.

«Спільними зусиллями держави, Житомирської обласної військової адміністрації та громад вдалося відновити 97 багатоквартирних та 1462 приватних будинки», – 14 лютого 2023 року звітував начальник ОВА Віталій Бунечко.

Подальші ракетні удари й повітряні тривоги не злякали й представників бізнесу: підприємства швидко адаптувалися до нових умов та вже навесні 2022 року почали відновлювали роботу, тримаючи економічний фронт. Регіон також став приймати й релоковані підприємства. Ба більше – в області активно реєстрували й новий бізнес.

Шлюбний бум

Примітно, що надскладний 2022-й став щедрим на одруження. Так, упродовж «воєнного» року в Житомирській області зареєстрували 8589 шлюбів, а це майже на 30% більше, ніж у 2021.

Житомирські молодята Андрій та Аліна вирішили не відкладати реєстрацію шлюбу та побралися 9 березня 2022 року, як і планували

Народжені під звуки серен

А в пологових будинках під звуки сигналів повітряної тривоги в укриттях народжувалися маленькі українці. Впродовж 2022 року в Житомирській області зареєстрували 6865 новонароджених (на 20% менше дітей, ніж за попередній рік).

З початку широкомасштабної війни і станом на 26 червня 2023 року в області народилося 9 234 дитини.

У пологовому відділенні КП «Лікарня № 1». Грудень 2022

Сила – в єдності

… Вони вдерлися посеред ночі, несучи смерть та розруху. Проте ми встояли, бо об'єдналися.

Саме здатність гуртуватися у найскладніший для країни час називають магічним кодом української нації. Лютий, який поділив життя українців на “до” і “після”, став своєрідним тригером, який запустив механізм єднання, що додає сили та підносить дух.

Пригадаймо, як уже зранку 24 лютого біля Житомирського міського об’єднаного центру комплектування та соціальної підтримки шикувалися черги з добровольців та резервістів, аби разом гнати російську навалу з рідної землі.

Чи не кожен намагався бути корисним. Зокрема, житомиряни масово здавали кров для армії.

Інші активно зносили речі та продукти для тероборони й біженців, а також плели сітки.

З перших днів повномасштабної війни й досі жителі регіону, як і, власне, всієї України, невтомно “донатять”, шиють, варять, печуть, консервують, власноруч виготовляють окопні свічки та інші речі, необхідні на фронті. Посильно допомагати – нині норма життя. Українці довели: об’єднавшись, можна змінити світ.

Відновлення Житомирщини, або Друзі пізнаються в біді

На допомогу у відновленні українських регіонів та міст, постраждалих внаслідок війни, прийшли цілі країни.

Допомагати Житомирщині з ліквідацією наслідків ворожих обстрілів, першою взялася Естонія. Зокрема, за кошти Уряду Естонської Республіки у прикордонному Овручі, яке постраждало від бомбардувань, звели новий сучасний модульний дитячий садочок. Він став першим об’єктом інфраструктури, що побудований за кошти іноземних друзів.

До відбудови області планують долучитися також Латвія та Іспанія.

Ефективність і системність у допомозі регіону та захисникам продемонстрували й окремі меценати, громадські організації, благодійні фонди. Один із таких — Благодійний фонд BGV Геннадія Буткевича. Бізнес пана Буткевича і до повномасштабного вторгнення підтримував регіон, але після 24 лютого фонд та інвестор «підставили обидва свої плеча», щоб у надскрутний час допомогти житомирянам та жителям області.

Благодійний фонд BGV створений офіційно у березні 2022 року для організації допомоги Україні під час війни та відбудови країни після перемоги. Зароджений як ідея ініціативної групи волонтерів BGV Group Management, проєкт було всебічно підтримано інвестором компанії, українським бізнесменом та меценатом — Геннадієм Буткевичем. На сьогодні фонд займається як організацією доставки та розподілом гуманітарної допомоги в Україну, так і комплексними благодійними проєктами й ініціативами для тих, хто цього потребує — дітей, ВПО, військових, людей похилого віку, вразливих верств населення та інших. Партнери Фонду — це відповідальний бізнес як з України, так і з усієї Європи. BGV співпрацює з компаніями у Німеччині, Італії, Австрії, Польщі, Румунії, серед яких лідери ринку, такі як Rossmann, Lidl, Billa.

Допомога медзакладам, об'єктам критичної інфраструктури, «пунктам незламності»

Тісна співпраця місцевої влади та Благодійного фонду розпочалася з підписання меморандуму про партнерство, яке відбулося 27 грудня 2022 року.

Тоді Житомирський міський голова Сергій Сухомлин зауважував, що фонд багато років допомагав місту і продовжує це робити, зокрема, передав обладнання, яке знадобиться у блекаут.

«Сьогодні ми підписали офіційний меморандум, хоча фонд вже давно працює у Житомирській області, для того, щоб і далі продовжувати допомагати Житомирській громаді. Сьогодні передають теплові пушки, генератори, великий запас продуктів харчування для організації кухні на випадок, якщо нам буде потрібно нагодувати людей гарячою їжею. Також пічки-буржуйки, польові кухні все те, що необхідно у складній ситуації для Житомирської громади», – зазначав Житомирський міський голова.

Представниця Благодійного фонду BGV розповідала, чим, відповідно до меморандуму, допоможуть Житомиру.

«У першій хвилі реалізації цього меморандуму ми передаємо 700 кг продуктових наборів довготривалого зберігання, 10 дизельних генераторів, 12 пристроїв для обігріву», – повідомляла представниця Благодійного фонду BGV Поліна Алдошина.

Зауважимо, що 17 січня 2023 року в рамках підписаного меморандуму Благодійний фонд BGV Геннадія Буткевича передав партію генераторів, буржуйок та продуктів у «пункти незламності» міста Житомира, а також на підприємства критичної інфраструктури.

Фото з сайту благодійного фонду

BGV підтримує і медзаклади: восени 2022 року фонд передав у житомирському КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» надпотужний дизельний генератор, який став надійним джерелом живлення для закладу. Навесні 2023-го у лікарні поділилися, як пережили зиму. Виявилося, що подарований генератор буквально рятував життя.

«В цей зимовий період лікарня була заповнена пацієнтами. Не припиняв роботу й ангіограф, яким ми досліджуємо судини серця, периферичні судини, судини головного мозку. І для його роботи потрібно дуже багато електроенергії. В середньому за день на апараті ми приймаємо від 5 до 10 хворих. Під час одного з втручань відбулось вимкнення світла. Тобто вже людина була на операційному столі, підключена, уже стояв катетер. І хоч світло погасло – апарат працював...», – розповів лікар-анестезіолог Денис Кусняк.

Тоді, згадує Денис Кусняк, команда лікарів швидко активізувалася і встигла закінчити втручання. І завдячує цьому альтернативному живленню – генератору.

Допомагати тим, хто захищає

Одним із головним напрямів діяльності Фонду є допомога захисникам України. Лише за перший рік роботи загальна сума підтримки військових, надана Благодійним Фондом BGV, сягнула майже 19 млн грн.

Взимку, наприклад, для військових підрозділів у прикордонній зоні Житомирщини благодійна організація закупила 10 спеціальні душових контейнерів на суму понад 4 млн грн. Це мобільні сучасні комплекси з бойлерами для підігріву води, пральними машинами, душовими кабінами та сушильними автоматами, які дозволяють військовим навіть у польових умовах, у холод, дощ та сніг мати можливість комфортного забезпечувати базові гігієнічні потреби – миття, чистку одягу тощо.


Однією з важливих ініціатив фонду став товариський футбольний турнір BGV Winter Cup 2023, який відбувся 6 по 15 лютого 2023 року.

У рамках турніру ФК «Полісся» спільно з Благодійним фондом BGV Геннадія Буткевича оголосили великий футбольний збір для українських захисників. У результаті під час турніру BGV Winter Cup 2023 на підтримку розвідників фонд отримав 60 тис. гривень пожертв від вболівальників, які спостерігали за матчами в прямому ефірі. До збору також долучилися естонські друзі України: президент футбольного клубу «Левадія» з Таллінна, українець Віктор Левада, перерахував 15 тис. євро на закупівлю обладнання для ЗСУ. А після завершення благодійного турніру президент ФК «Полісся» та засновник фонду BGV Геннадій Буткевич, як і обіцяв, подвоїв зібрану суму. Тож загальний результат становив близько 1,4 мільйона гривень, за які придбали 13 квадрокоптерів Mavik 3 для українських розвідників, які базуються у прикордонній зоні Житомирській області.

Продовжуючи допомагати Житомирській області, 13 лютого 2023 року Житомирська обласна державна адміністрація та Благодійний фонд BGV підписали меморандум про співпрацю для об’єднання зусиль, спрямованих на підтримку Житомирської області у період збройної агресії російської федерації на території України та в післявоєнний період.

«В цей важкий для країни час Житомирщина об’єдналася задля підтримки наших захисників, а також тих, хто через війну особливо потребує допомоги. Меморандум, який ми підписали сьогодні з Благодійним фондом BGV Геннадія Буткевича, значно розширить можливості отримання та доставки такої гуманітарної допомоги», — відзначав начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

Того ж дня в рамках пыдписаного Меморандуму фонд BGV передав сім нових автомобілів Mitsubishi L200 на потреби військових, прикордонників, рятувальників та правоохоронних органів. Тоді ж представники фонду Геннадія Буткевича вручили 20 генераторів для об’єктів оборонної інфраструктури Житомирської області. Загальна сума допомоги склала 12,4 млн грн.

Фото з сайту благодійного фонду

У березні того ж року BGV спільно з корпорацією АТБ передали пожежно-рятувальним підрозділам Житомирщини автомобілі Iveco. Дві спеціальні автівки перейшли у розпорядження групи піротехнічних робіт при Головному управління ДСНС України у Житомирській області. Ще три пожежні автоцистерни стали до бойового розрахунку пожежно-рятувальних підрозділів смт Черняхів, смт Любар Житомирського району, а також смт Чоповичі Коростенського району.

Фото пресслужби ГУ ДСНС України у Житомирській області

«Важливий кожен»

Намагаючись бути максимально корисним, за рік діяльності фонд реалізував на Житомирщині чимало соціальних проєктів. Зокрема, BGV прийшов на допомогу тим, хто нині потребує особливої підтримки, – літнім людям. Втілюючи соцпроєкт «Важливий кожен», забезпечував продуктовими наборами жителів регіону віком від 70 років, зокрема, самотніх. Так, у рамках першої хвилі проєкту зазначеній категорії населення благодійники зібрали та передали20 тис. продуктових наборів (рис, макаронні вироби, олія, консерви, чай, сіль). Партії допомоги було доставлено фондом у 58 сільських, селищних та міських рад у Коростенському, Житомирському, Звягельському та Бердичівському районах.

Фото з сайту благодійного фонду

У рамках продовження гуманітарної ініціативи «Важливий кожен» у шість громад Коростенського району передали ще 5000 продуктових наборів.

Фото з Facebook-сторінки Благодійного фонду BGV

Загалом благодійники роздали літнім та самотнім 25 тисяч продуктових наборів. А для них, стареньких, то не лише про матеріальне: така турбота, в першу чергу,– пожива для душі.

Окрім того, у березні 2023 року фонд разом із німецькою ініціативою Hanseatic Help зібрали та передали 7 тис. продуктових наборів жителям Житомирської області, які постраждали від війни.

Турбота про найцінніших. Набори для новонароджених

Серед проєктів, які реалізовує фонд із партнерами із Німеччини, – масштабний проєкт для новонароджених, в рамках якого за понад рік 40 000 сімей із немовлятами отримали набори з допомогою загальною вартістю у майже 4 млн євро. Проєкт покрив 23 області України, а набори із товарами були доставлені у 2908 міст, селищ та сіл. Зокрема, на Житомирщину в рамках чотирьох хвиль проєкту було передано майже 1600 наборів для малюків.

Набір малюка. Фото надане Благодійним фондом BGV

Піклуючись про найцінніше – наших діток, які є майбутнім України, – у грудні 2022 року Благодійний фонд Геннадія Буткевича спільно з німецькими донорами передав у Житомирський обласний перинатальний центр гуманітарну допомогу – партію підгузків, дитячого харчування та засобів гігієни для передчасно народжених малюків.

На важливості такої допомоги акцентувала Заслужений лікар України, депутатка Житомирської обласної ради Валентина Донець. З її слів, кількість недоношених немовлят останнім часом збільшилася, а такі дітки потребують особливого догляду.

«На превеликий жаль, зменшилась кількість народжених дітей і збільшилась кількість недоношених немовлят. Швидше за все, це пов’язано зі стресом, який переживають наші вагітні, і зі станом, котрий є навколо на сьогоднішній день. Передчасно народжені дітки потребують особливого харчування, особливих умов та засобів виходжування, зокрема підгузків. І дуже важко дістати на сьогоднішній день підгузки для діток, які від 500 грамів. Тому ми дуже вдячні і Геннадію Буткевичу, і усім працівникам фонду, які працювали в цьому напрямку, німецьким нашим партнерам, які долучилися до цієї гуманітарної допомоги. Сьогодні наші немовлята забезпечені не на дні, а на тижні, я думаю, на місяці», – тішилася лікарка.

Фото Благодійного фонду BGV

А перед новорічними святами, у грудні 2022 року, благодійний фонд BGV спільно з німецькими партнерами для дітей із соціально незахищених категорій та сімей ВПО доставили подарунки у Житомирську область – іграшки та солодощі.

\

Фото Благодійного фонду BGV

У травні 2023 року Житомирщина отримала від фонду партію іграшок та м’ячів, для дітей захисників та ВПО.

Усього понад 50 організацій та установ у Житомирській області отримали гуманітарну допомогу від Благодійного фонду BGV, серед яких міські, селищні та сільські ради області, районні державні адміністрації, низка об’єктів та організацій оборонної інфраструктури, 95-та окрема десантно-штурмова бригада, лікарня №1 у Житомирі, Обласний перинатальний центр, Малинська міська лікарня, Чуднівська міська лікарня та багато інших.

Загальна сума допомоги для регіону від благодійного фонду BGV за понад рік широкомасштабної війни сягає 38 мільйонів гривень.

Благодійність як норма сучасності

З перших днів повномасштабної війни український бізнес показав свою найкращу рису – об'єднався та сконцентрувався на допомозі державі й людям.

Корпоративна соціальна відповідальність – нині не “книжний термін” і не допоміжний засіб покращення репутації, а невіддільна частина стратегії кожної компанії, яка планує й надалі працювати в Україні.

Синергія дій комерційних структур, влади й людей нині як ніколи потрібні українському суспільству, переконаний засновник Благодійного фонду BGV Геннадій Буткевич.

«Благодійний фонд BGV — це передусім віра в Сильну Україну. Ми працюємо для великих і маленьких перемог, піклуючись про країну і її людей. Ми — за партнерство у всіх його проявах, адже у період воєнного хаосу, невизначеності та браку ресурсів саме спільнодія та відданість людей дають чудові результати», — вважає Геннадій Буткевич.

У Благодійному фонді BGV обіцяють і надалі активно підтримувати регіони, що постраждали від війни, зокрема й Житомирщину.

До слова, нині у Житомирській області фонд долучився до реалізації ще одного проєкту – організації відпочинку дітей військових в Естонії, адже допомога найменшим – один з основних фокусів роботи фонду.

25 червня 2023 року перша група дітей з нашої області вирушила до літнього табору в Туксі (Естонія). Спільний проєкт Благодійного фонду BGV та партнерів з Естонії має на меті підтримати дітей українських захисників із Житомирщини.

Протягом тижня в таборі діти мали насичену програму: екскурсії, воркшопи, ігри, знайомства з естонськими однолітками, бо дитинство, попри все, має бути сповненим цікавими пригодами й безтурботним сміхом.

Фото з сайту Благодійного фонду BGV

Незабаром у межах цього проєкту в Естонію поїде друга група дітей із зазначених категорій.

У липні стартував ще один масштабний проєкт на Житомирщині. Німецька ініціатива #WeAreAllUkrainians у партнерстві з представництвом міжнародної організації Plan International розпочали в Україні реалізацію проєкту з регіонального гуманітарного реагування. Проєкт має на меті сприяння отриманню доступу до освіти онлайн та спрямований на підтримку вразливих категорій дітей молодшого шкільного віку з родин, які постраждали від війни в Україні та є внутрішньо переміщеними особами. В Україні проєкт впроваджується благодійним фондом BGV, зокрема за сприяння Офісу омбудсмана. У межах проєкту, BGV передасть 5 000 планшетів дітям ВПО молодшого шкільного віку (від 6 до 11 років), зокрема, діти з особливими освітніми потребами і з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та щодо яких здійснюється соціальний супровід. Проєкт впроваджується на територіях Київської, Житомирської, Чернігівської, Харківської та Миколаївської областей.

Загалом же у Благодійному фонді BGV переконані: нині допомоги не буває забагато, і якщо проєкт може полегшити життя чи принести радість бодай кільком людям, він неодмінно має бути втілений.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: BGV благодійність благодійний фонд БФ Буткевич  
Матеріали по темі