Суспільство

Забезпечення підручниками НУШ: найскладніша ситуація з 7 класами

3 August 2023, 13:11

Питання забезпечення підручниками школярів 5, 6 і 7 класів НУШ досі залишається гострим, втім, цьогоріч ситуація краща, ніж перед початком минулого навчального року й частина підручників уже надрукована.

Про це 27 липня повідомляв сайт «Нова українська школа».

Секретарка освітнього комітету Верховної ради Наталя Піпа 26 липня розповіла, про результати засідання комітету, де розглядали питання забезпечення підручниками.

«Перше питання – підручники для 5-7 класів Нової Української школи. Яка ситуація та чи будуть позитивні зрушення у цьому напрямку? Деякі підручники для цих класів вже надруковані, про це ми говорили у попередньому пості. Зараз ситуація не дуже активно рухається, але є зрушення, ведуться переговори про підтримку з боку партнерів», - зазначає Наталя Піпа.

5 клас – Швеція розглядає можливість фінансування друку підручників з іноземної мови (англійська, німецька, французька) та інформатики. З Європейським союзом було проведено перемовини, щодо виділення коштів на друк підручників з української мови та технологій, з урядом Японії з Української літератури.

6 клас – за підтримки партнерів у 2023 році планується друк підручників з географії та підручники для учнів з особливими освітніми потребами. Швеція також розглядає можливість підтримки друку підручників з інформатики, а Європейський союз з мистецтва.

«7 клас пілотний клас НУШу залишається найбільшим викликом. Зараз за новою програмою навчається 7758 учнів, але, на жаль, на друк підручників коштів немає. Для того, щоб повністю забезпечити 7 класи підручниками потрібно 44 млн грн. Ситуація краща, аніж минулого року, але потрібно ще багато зусиль, щоб довести це до кінця», - зазначає секретарка освітнього комітету Верховної ради.

Нижче – скриншот з рішення Комітету з питань освіти, науки та інновацій щодо стану забезпечення підручниками та навчальними посібниками закладів загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році:

Також зазначається, що в електронній бібліотеці ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» розміщені електронні версії 1 224 підручників для 1-11 класів, що були видані за кошти державного бюджету.

Нагадаємо, з 1 вересня 2022 року учні 1-5 класів, які навчаються за програмою НУШ, отримали безкоштовний доступ до 60 електронних підручників.

Як повідомляв Житомир.info, на початок серпня 2021 року до шкіл України було доставлено 3 мільйони 945 тисяч 344 примірники підручників, що становило 81% загального плану доставки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: освіта підручник НУШ ВР Піпа  
Матеріали по темі