Місто

Швейцарці передали пологовому відділенню житомирської лікарні №1 функціональний реанімаційний стіл

3 August 2023, 17:08

Пологове відділення першої міської лікарні Житомира отримало гуманітарну допомогу від іноземних благодійників. Мова йде про функціональний реанімаційний стіл, який допоможе виходжувати немовлят з перших хвилин життя.

«Він нам забезпечує вільний доступ до пацієнта, ми можемо на ньому знімати всі параметри - проводити респіраторну підтримку, реанімаційну допомогу. Для цього дитина має бути оголена, а новонароджена дитина буде мерзнути. Тому реанімаційний стіл з правильним обігрівом надзвичайно важливий. Крім того, можна проводити лікування жовтяниці, для цього дитина теж має бути оголена, але не має замерзнути», - розповідає завідуюча відділенням інтенсивної терапії для новонароджених Тетяна Горіна.

Знайти та доправити реанімаційний стіл зі Швейцарії до України, а відтак і до житомирської лікарні, вдалось завдяки волонтерам з «TERRITORY UA», у партнерстві з благодійним фондом «Тернопіль» та міжнародною організацією «Lift Ukraine e.V.».

«Це було досить спонтанне рішення. Коли ми дізналися про ситуацію в країні, повномасштабну війну, зрозуміли що багато людей в Європі хочуть допомагати. Тому стали питати по медичних закладах, чим ті можуть допомогти, просили донатити. Робили те, що є у наших силах. Так віднайшли і цей апарат», - представниця міжнародної організації «Lift Ukraine e.V.» Каміла Таварес Кабрал.

«Наші друзі зі Швейцарії Каміла та Беттіна зв’язані з медичною сферою. Каміла працює сама в госпіталі і її колега з іншого госпіталю подзвонила і сказала, що у них є таке медичне обладнання в ідеальному стані, яким майже не користувалися вони можуть передати туди, де він буде функціонувати», - додає представниця БФ «Тернопіль» Корнелія Волинцева.

«Запити від лікарень періодично надходять. Від пологового, наскільки я пам’ятаю - це перший був. Не скажу, що досить багато, але приходять періодично і про медикаменти, і про обладнання, - зауважує голова БФ «TERRITORY UA» Сергій Петрук.

І то не дивно. Оскільки оновлювати матеріально-технічну базу в лікарнях - це чималі гроші, яких у мирний час було знайти складно, не кажучи вже про воєнний час - діляться тутешні лікарі. Тому дякують небайдужим за підтримку.

«Апаратура в інтенсивній палаті має слугувати 5 років, потім мінятися. Звичайно, що в наших реаліях, особливо у воєнний стан - це надзвичайно коштовні заходи», - говорить завідуюча відділенням інтенсивної терапії для новонароджених Тетяна Горіна.

«Намагаємось поновлювати наш запас і медичного обладнання, виробів медичного призначення, також дуже допомагають благодійники. Велика подяка за небайдужість, яку вони проявляють до держави, до Житомира. Сподіваюсь, що даний апарат буде рятувати і слугувати на благо життя нашим немовлятам, які народжуються у нашому закладі», - каже директор КП «Лікарня №1» Володимир Мордюк.

«Три з половиною тисячі пологів у нас було до війни. У 2022 році на тисячу менше, а зараз маємо тенденцію до збільшення пологів і надіємось на те, що їх буде ще більше», - підсумовує Світлана Данилюк завідуюча пологового відділення КП «Лікарня №1».

Нагадаємо, на Житомирщині з початку 2023 року народилося майже 4 тисячі дітей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня пологове відділення Тетяна Горіна Сергій Петрук Світлана Данилюк Швейцарія 
Матеріали по темі