Місто

Спортивні змагання для ветеранів «Сильні України» зібрали у Житомирі понад 100 учасників

6 August 2023, 15:58

Житомир прийняв другий етап першого всеукраїнського туру спортивних змагань для ветеранів «Сильні України», перейнявши естафету від Полтави. Ініціатори проведення заходу – Федерація стронгмену України, почесним президентом якої є Василь Вірастюк. Силач ділиться, чому впроваджують саме такий спортивний формат допомоги ветеранам-захисникам.

«Фізична культура і спорт являється чи не найкращим інструментом соціалізації та психологічної реабілітації ветеранів. Це самоорганізовує, це мотивує. Ми у цьому чітко переконані, саме тому і підхопили цю ініціативу і вже кілька років поспіль Федерація стронгмену України проводить такі заходи», – коментує почесний президент Федерації стронгмену України Василь Вірастюк.


Впродовж дня ветерани змагатимуться у трьох дисциплінах: веслуванні на тренажері, жимі лежачи та на аеробайках.

«Представлено сьогодні чотири адаптивних види спорту. Стрільба з лука на локації як ознайомчий вид, тому що місцерозташування, на жаль, нам не дозволяє зробити повноцінні змагання. Потім є аеробайки, веслування на концепті та жим лежачи на кількість разів», – розповідає почесний президент Федерації стронгмену України Василь Вірастюк.

Попередньо відомо, що на участь у змаганнях зареєструвалося більш як 100 учасників. З-поміж них і пан Денис.

«13-й окремий десантно-штурмовий батальйон 95-ї бригади. Вже вдруге беру участь у бойових діях, після поранення, не дуже здоровий, але живий. У таких змаганнях раніше не брав участь, це буде перший досвід. У категорії веслування разом із сином. На мінімальному навантаженні спробуємо», – ділиться військовослужбовець Денис.

Після поранення і пан Олександр. Чоловік служив у 95-й бригаді, під час виконання бойового завдання отримав поранення, внаслідок якого втратив ліву кінцівку. Проте не занепав духом й нині власним прикладом показує побратимам, що життя триває. І змагання «Сильні України» саме про це, зізнається колишній військовослужбовець.

«Федерація стронгмен разом із нашими атлетами – красавчики. Вони допомагають військовим фізично реабілітуватися, знайомитися з такими самими побратимами, зустрічатися, спілкуватися. Це допомагає потихеньку повертатися в соціум, ставати не тільки фізично витривалими ззовні, а й зсередини. Людина, яка втратила кінцівку, має йти далі. Таким чином показуючи, що нас не перемогти. Десь програний бій – це не програна війна. Тому потрібно бути сильними, іти далі, штовхати себе і таких, як ти», – говорить ветеран російсько-української війни Олександр Швачка.

Власне, таке налаштування на правильні емоції – це і є найголовніший приз змагань, підсумовує почесний президент Федерації стронгмену України Василь Вірастюк.

«Тут не йдеться про цінні чи грошові призи. Тут найголовніше дійсно те, що ветеран вже прийшов на наш захід. Ми самі розуміємо, що психологічно деяким ветеранам, а це великий відсоток, складно перебороти себе. Вийти в люди, так би мовити, достатньо важко. Тому це вже є маленька перемога для кожного з тих, хто заявився взяти участь у сьогоднішньому заході», – підсумовує Василь Вірастюк.

Не минулося і без благодійної складової. На заході збирали гроші на закупівлю дронів для 77-ї бригади, яка нині виконує бойові завдання на Бахмутському напрямку. За донат у 500 грн організатори збору дарували брендовані футболки змагань.

У проведенні заходу головних організаторів – Федерацію стронгмену України – підтримали Благодійний фонд BGV та народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Нагадаємо, опівдні 6 серпня на вулиці Михайлівській у Житомирі розпочався спортивний захід для учасників бойових дій, ветеранів та членів їхніх родин.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сильні України змагання спорт ветеран військовий стронгмен Вірастюк  
Матеріали по темі