Новини компаній

Ланцюгова пила — незамінний помічник дбайливого господаря

7 August 2023, 17:26

Ланцюгова пила належить до тих інструментів, що має у своєму гаражі або сараї ледь не кожен власник приватного будинку. Адже без неї в господарстві важко обходитися. Підрізати гілки на деревах, відремонтувати калитку чи паркан, попиляти дрова — ці роботи звичайно можна виконати й ручною пилою, але все це час і сили. Тим більше, що сьогодні випускається чимало зовсім не дорогих пил побутового рівня.

Електрика чи бензин?

Задля домашнього господарства оптимальним вибором стане електрична пила. Бензинові потужніші, з їхньою допомогою можна буквально валити ліс, вони дають змогу працювати під дощем без ризику ураження електричним струмом. Але як часто в побуті може виникнути необхідність працювати в таких умовах? Чи дійсно доводиться так багато пилити, що потрібна висока потужність? Скоріш за все, ні.

Між тим, електропили ланцюгові менше важать, дешевші, тихіше працюють, не видають вихлопних газів, а отже, їх можна використовувати й всередині приміщення, якщо потрібно виконати якийсь ремонт у будинку.

Яка довжина шини буде оптимальною?

Чим довше шина електропили, тим більший стовбур вона може перепилити. Хоча шина і ланцюг належать до витратних матеріалів і потребують періодичної заміни, не варто ставити шину більшої довжини, ніж рекомендована виробником. Її довжина пов’язана з потужністю мотора. Якщо на пилу з малою потужністю двигуна поставити довгу шину, то він може просто не витримати навантаження та зламатися.

Для садових і господарських робіт вистачить довжини шини 30–40 см, довші призначені для будівництва. Зовсім коротка шина (менше ніж 25 см) буде не дуже практичною.

Не забуваємо про крок ланцюга

Важливо врахувати не лише довжину шини, але й крок ланцюга, тобто відстань між з’єднаними ланками, з яких складається ланцюг. Чим більший крок, тим глибше шина «вгризається» в деревину. Багато виробників встановлюють ланцюги з кроком 3/8``, що відповідає і побутовим, і професійним задачам. Ланцюги з кроком 1/4`` та 0,325``зустрічаються рідше, переважно їх застосовують у компактних і малопотужних моделях.

Потужніше не означає краще

Якщо говорити про потужність, то чим вище цей показник, тим швидше пила розпилить деревину. Але це не означає, що треба неодмінно обирати модель з високою потужністю — вона більше важить, дорожча та й потребує досвіду роботи з цим інструментом. Для обрізки дерев та інших дачних робіт достатньо буде потужності пили до 2 кВт. Потужніші пили знадобляться для розпилу товстих колод, спорудження дерев’яних конструкцій.

Розташування двигуна

Мотор може розташовуватися як вздовж шини, так і перпендикулярно. В останньому випадку двигун також може розміщуватися праворуч або ліворуч від шини. Багатьом бічне розташування мотора здається незручним через те, що центр тяжіння зміщений. Але такі пили мають вищий ККД. Моделі з поздовжнім розташуванням мають вищу маневреність і краще збалансовані. Але фактично тут вже справа індивідуальних уподобань.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пила 
Матеріали по темі