Місто

У Житомирі на Лятошинського монтують перше модульне укриття, яке буде повністю готове до вересня

9 August 2023, 15:18

Зранку, 9 серпня, біля скверу на вулиці Лятошинського, почали монтувати перше модульне укриття. Спочатку зробили розмітку вже на підготовленому майданчику, далі почали встановлювати підлогу та стіни.

За словами директора КП «Зеленбуд», даним укриттям зможе скористатися 20 людей під час повітряної тривоги.

«Дане укриття розраховане на 20 осіб. Розміри цього укриття 6х4 метри, висота 2,5 метри, вага близько 45 тонн. Даний модуль розрахований витримувати навантаження ударної хвилі в 100 кілопаскаль. Ті характеристики та випробування, які надає постачальник, воно може забезпечити від «Shahed» та непрямого попадання більш серйозних ракет такі, як «Кинжал». Всього комунальним підприємством закуплено чотири модулі, три на 20 осіб та один на 50 осіб. Загальна вартість 6 млн 745 тисяч грн», - розповідає директор КП «Зеленбуд» Олександр Волокіта.

Протягом дня мають встановити самі модулі, завтра роботи продовжаться.

«Хочемо сьогодні завершити роботи по монтажу. На даному етапі викладена підлога, зводяться стіни, також плануємо накрити кришкою. Плануємо виконати роботи на сквері Покровська, 131. Якщо сьогодні вкладемося у терміни монтажу, то завтра будуть роботи по затиранню та інші допоміжні роботи», - сказав Олександр Волокіта.

Також мають виконати внутрішні роботи та встановити двері. Кажуть, що до кінця місяця все завершать, і вже у вересні люди зможуть використовувати модульне укриття.

«В планах встановлення дверей, відеокамер, внутрішні роботи. Зараз розглядається декілька варіантів встановлення дверей. Це можуть бути звичайні двері. Але ми все-таки розглядаємо варіант встановлення автоматичних дверей. Як вони будуть працювати: під час сирени двері будуть автоматично відкриватися, і люди зможуть зайти до бомбосховища, після відбою двері будуть автоматично зачинятися. Люди, які будуть всередині, зможуть натиснути кнопку і двері відчиняються назовні, потім укриття буде автоматично зачинене. Думаю у цьому місця будуть повністю завершені роботи», - говорить директор КП «Зеленбуд».

Паралельно на вулиці Покровській готують майданчик для встановлення модульного укриття.

Зазначимо, що 8 серпня в Житомира привезли блоки для модульного укриття.

Нагадаємо, ввечері 7 серпня міська рада попереджала про тимчасове обмеження руху транспорту 8 серпня вулицями Лятошинського та Покровською, де встановлюватимуть модульні укриття.

Укриття на 20 осіб мають встановити у скверах на Покровській та на розі Лятошинського і Небесної сотні. 27 липня КП «Зеленбуд» провело тендер на закупівлю чотирьох модульних укриттів (три – на 20 осіб, одне – на 50 осіб) за 6,7 млн грн, які мають поставити до кінця серпня: єдиним учасником і переможцем тендеру стало київське ТОВ «Хоббіт хаус» з пропозицією 6 млн 745 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 25 млн грн на придбання модульних укриттів виділили на сесії Житомирської міської ради 29 червня 2023 року, мер називав місця, де планують встановити такі модульні сховища: сквер на Лятошинського, бо поруч Житній ринок, Новий та Старий бульвар, гідропарк, ринок «Хмільники». 2 серпня на засіданні виконкому затвердили 6 адрес для розміщення модульних укриттів, які будуть на балансі КП «Зеленбуд» та КП «Парк»: Новий бульвар, 4, площа Польова, 10, Лятошинського, 13, Покровська, 131, Старий бульвар, 14-а, Чуднівська, 167.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: модульне укриття укриття бомбосховище Воколіта Зеленбуд Лятошинського 
Матеріали по темі