Влада

В Житомирі повернуть місцевій громаді землю, яку безпідставно надали гаражному кооперативу на Маликова, - прокуратура

10 August 2023, 13:45

У Житомирі за втручанням прокуратури міськраді повернуть землю вартістю понад 14 млн грн, безпідставно надану гаражному кооперативу.

Про це 10 серпня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За позовом Житомирської окружної прокуратури суд визнав незаконним та скасував рішення Житомирської міськради про надання гаражно-будівельному кооперативу в оренду земельної ділянки площею майже 0,40 га. Також суд визнав недійсним договір оренди землі, скасував державну реєстрацію прав та зобов’язав кооператив повернути землю міськраді. Йдеться про те, що у вересні 2020 року, на підставі рішень сесії Житомирської міськради, зазначену земельну ділянку вартістю понад 14 млн грн надано в оренду гаражно-будівельному кооперативу. На землі, що знаходиться у межах міста, в мікрорайоні Хмільники, планувалося колективне гаражне будівництво. Однак прокурори встановили, що земля надана незаконно, з порушенням вимог Земельного кодексу України. Зокрема, гаражно-будівельний кооператив не обґрунтував необхідності в отриманні саме такої площі землі комунальної власності строком на 5 років», - йдеться у повідомленні.

Житомирська міськрада, у свою чергу, не перевірила реальної потреби членів кооперативу у спорудженні певної кількості паркомісць (гаражів). Унаслідок цього в оренду надано значно більшу земельну ділянку, ніж потребувалося кооперативу. Тоді окружна прокуратура звернулася до суду. Свою позицію довелося відстоювати у судах різних інстанцій, аж до Верховного Суду, який направив справу на новий розгляд.

Наразі, за результатом повторного розгляду, господарський суд Житомирської області визнав вимоги прокуратури обґрунтованими та ухвалив рішення про задоволення позову.

Скриншот з матеріалів суду

Нагадаємо, в матеріали про власників автостоянок в Житомирі, який був оприлюднений в 2021 році, зазначалося, що у витязі з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно є інформація, що комунальну земельну ділянку на 0,39 га орендує обслуговуючий кооператив «Гаражно-будівельний кооператив «Хмільники». Серед засновників кооперативу Толстопятенко Віра Василівна, Осадчук Костянтин Борисович, Зяткевич Тетяна Павлівна, Осадчук Тамара Савівна, Рудак Марія Андріївна. У 2014 році міською радою було продовжено договір, яким виділено 5 соток землі для будівництва і обслуговування магазину Онопрієнко Леччі Оксані Василівні. На цій території з'явилася парковка, а потім вона розширилась ще на 40 соток. Місцеві активісти у 2015 році з’ясували, що депутат Житомирської міської ради, підприємець Валерій Онопрієнко самовільно захопив майже пів гектара землі і облаштував там автостоянку. А вже в 2017 році власницею земельної ділянки на 5 соток стала Любарець Олександр Леонідович.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2020 року в міській раді розповідали про «схему» в житомирських гаражних кооперативах, де оформлюють право власності на нерухоме майно і потім можуть приватизувати землю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гаражний кооператив Маликова Хмільники міська рада прокуратура земля 
Матеріали по темі