Новини компаній

Навіщо призначають аналіз на гарднереллу

29 August 2023, 09:58

Gardnerella vaginalis — це анаеробний патогенний мікроорганізм, що в нормі живе у піхві жінки в малій кількості. Зазвичай він не викликає розвитку клінічних симптомів, однак у інколи може спостерігатися його активне розмноження, а також витіснення ним нормальної мікрофлори. На тлі таких змін виникає бактеріальний вагіноз — гінекологічне захворювання, що характеризується такими симптомами:

• активні виділення;

• неприємний рибний запах;

• свербіж у ділянці зовнішніх статевих органів.

Цей стан потребує ретельної діагностики та лікування.Аналіз на гарднереллу — це визначення її ДНК методом ПЛР у зіскрібку з піхви або у сечі. В такий спосіб можна виявити ознаки активного розмноження та підтвердити наявність інфекції. Лабораторія «Ескулаб» надає своїм клієнтам можливість виконати його в комфортних умовах. Якщо визначаються ознаки інфекційного процесу, слід звернутися до гінеколога для подальшого призначення лікування.

У яких випадках його проводять

Підставою для обстеження може стати не тільки наявність симптомів або підозра на бактеріальний вагіноз, але й необхідність вжиття профілактичних заходів. Так, його призначають у таких випадках:

• підготовка до майбутньої вагітності — для виявлення всіх потенційних джерел інфекції в організмі жінки та їх лікування;

• виявлення порушень балансу мікрофлори в кишечнику — оскільки можуть спостерігатися аналогічні порушення у піхві;

• виникнення частих запальних процесів у ділянці зовнішніх статевих органів — це може свідчити про латентну інфекцію;

• загальні ендокринні порушення — вони можуть провокувати розмноження умовно-патогенних мікроорганізмів.

Якщо бактеріальний вагіноз був виявлений, дослідження може проводитися повторно в процесі лікування, щоб лікар міг контролювати його ефективність і коригувати схему за необхідності.

Як підготуватися до проведення аналізу

Для аналізу потрібен біоматеріал — сеча або мазок вагінальних виділень. Є декілька правил підготовки:

1. Останні два тижні не можна використовувати місцеві антибактеріальні мазі. Інакше результати будуть недостовірними, оскільки бактерія загине через застосування ліків.

2. За три години або менше до мазка слід провести всі гігієнічні процедури. Це дозволить оцінити реальну концентрацію бактерій у виділеннях.

3. За добу до аналізу відмовтеся від використання внутрішньопіхвових засобів та процедур — введення свічок, тампонів або проведення спринцювання.

4. Не приймайте діуретики, оскільки вони можуть спотворити результати дослідження сечі через зміну її концентрації.

Цей аналіз не слід здавати під час менструації. Після її завершення має пройти не менше 4 днів для отримання достовірного результату.

Після отримання результатів надайте їх лікарю. Не займайтеся їхньою інтерпретацією самостійно та відмовтесь від самолікування.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі